Home / Slobodno vrijeme / Šta znači termin „bez šećera“?

Šta znači termin „bez šećera“?

Pošto se pojava povećanog broja karioznih zuba dovodi  u vezu sa  uzimanjem hrane  koja je zaslađena i tako predstavlja opasnost za zdravlje zuba, prehrambena industrija je proizvela hranu i pića sa oznakom ”bez šećera”. Kada se konzumiraju ovi proizvodi oni se i dalje čine slatkim, to je zbog toga što oni ipak sadrže šećere ali one koji nisu štetni za naše zube. Takve šećere bakterije ne mogu razgraditi i koristiti za svoju energiju, a time  ne dolazi ni do nagrizanja  cakline.

Oznakom ”bez šećera” mogu se označiti samo oni proizvodi koji prođu posebni atest, tako što se kiselost sline mjeri  u vremenskim razmacima  nakon uzimanja hrane koja sadrži takve šećere. Ako ne dođe do smanjenja kiselosti sline ispod pH 5,7 onda im se dodjeljuje takva oznaka.

Umjesto zaslađene hrane i pića u prehranu je poželjno uvesti svježe voće,ali ne i bilo koje. Tako  banane bi  trebalo izbjegavati zbog svoje konzistencije koja se lijepi za zube i tako se duže zadržava u usnoj šupljini i potiče rast bakterija.  Prednost voća u odnosu na sokove je proces žvakanja, jer se njime izlučivanje sline povećava oko 10 puta a sa njom  se ispiru i ubrzano odstranjuju ostaci šećera iz voća te time skraćuje njihovo zadržavanje u ustima. Ako nakon obroka nismo u mogućnosti oprati zube (što je čest slučaj) može se preporučiti konzumiranje svježeg voća.

Za sve one koje ne vole svježe ali zato vole sušeno voće moramo napomenuti da ono sadrži gotovo 50% šećera, prilikom konzumacije se lijepi na površinu zuba i time nikako ne čini zamjenu za svježe voće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top