Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Članci / Zašto je važno redovno ići na stomatološke preglede?

Zašto je važno redovno ići na stomatološke preglede?

Mnogi problemi u usnoj šupljiini nisu vidljivi sve dok  ne dođu u napredniju fazu. Tako da redovnim pregledom možemo otkriti probleme koje sami ne možete ni vidjeti ni osjetiti. 

Dobar primjer za to su karijes, upala desni, rak usne šupljine…Pregledom se može utvrditi da nesvjesno štetite zubima ili da  upotrebljavate prejaku  pastu za zube ili pretvrdu četkicu.

Po pravilu, stomatološki pregled se obavlja dva puta godišnje ali osobe s visokim rizikom od karijesa i upale desni bi trebale posjećivati stomatologa barem svaka tri ili četiri mjesec. U rizičnu grupu se ubrajaju: pušači, trudnice, osobe koje trenutno pate od upale desni i sa velikim rizikom od karijesa , osobe sa slabim imunološkim sistemom, osobe koje često piju gazirane, zaslađene sokove ili jedu brzu hranu. Bilo kakva promjena u ustima (kvržica, bol, neugodan zadah, promjena boje desni) znak je da nazovete svog stomatologa i naručite se na pregled. Svako odgađanje kontrole zuba može dovesti do komplikacija, a liječenje bolesti zuba može biti  neugodno.

Jedan redovni pregled obuhvata klinički stomatološki pregled i čišćenje usne šupljine

Kod kliničkog stomatološkog pregleda stomatolog procjenjuje stanje vaših zuba i zubnog mesa:

  • provjera desni
  • traženje indikacija za bolesti desni
  • provjera čvrstoće zuba
  • provjera jezika
  • provjera zagriza
  • provjera za oštećenim plombama
  • provjera zubnog mesa

Drugi dio obuhvata profesionalno čišćenje zuba bez obzira koliko se pravilno brinete o oralnoj higijeni.

Vrlo često pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba i one su bitan faktor u razvoju mnogih bolesti zuba. Profesionalno čišćenje zuba podrazumijeva odstranjivanje  plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridodaje onim površinama koje obično zanemarite prilikom čišćenja. To su najčešće međuzubni prostori te površine donjih sjekutića i očnjaka. Mnogi stomatolozi će posvetiti posebnu pažnju plaku i kamencu. To je zato što plak i kamenac mogu uznapredovati u veoma kratkom vremenu ako ne vodite računa o oralnoj higijeni. Ako plak na vrijeme nije uklonjen, mekani plak može otvrdnuti na zubima i nadražiti tkivo desni. Stomatolog će na kraju pregleda  dati nekoliko savjeta i uputa šta trebate promijeniti kod svoje oralne higijene.

Redovan pregled možete zakazati u stomatološkoj ordinaciji dr Sukara svakog radnog dana od 9 – 19h, subotom od 9 – 13h ili kontaktirati putem telefona br. + 387 51 465 757 ili putem kontakt formulara koji se nalazi ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top