Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sredstva za retenciju i stabilizaciju pokrovne proteze na implantatima

Sredstva za retenciju i stabilizaciju pokrovne proteze na implantatima

Najčešće korištena sredstva za retenciju i stabilizaciju su vezni elementi u obliku prečki, kuglasti vezni elementi, konusne i teleskopske krunice .

Prečke su jedna od prvih sredstava koja su se počela upotrebljavati za retenciju pokrovnih proteza. Prečke mogu biti individualno frezane  ili konfekcijske a po poprečnom presjeku mogu biti okruglog, ovalnog, jajolikog ili kvadratnog oblika. Prečke pružaju zadovoljavajuću retenciju i stabilizaciju pokrovne proteze u slučajevima kada postoje veliki defekti u gornjoj ili donjoj vilici. Prednost prečke je takođe u tome što povezuje potporne implantate u blok, što predstavlja biomehaničko rješenje problema povećanog stresa i neravnomjerne distribucije sila na same implantate. Ta prednost pogotovo dolazi do izražaja kod kratkih implantata (implantati kraći od 10 mm) koji su pojedinačno manje otporni na djelovanje okluzalnih sila.

Prečka djeluje na principu patrice i matrice: sama prečka je patrica, a metalna ili plastična matrica je ugrađena u bazu pokrovne proteze. Prečke koje omogućavaju manje pomake pokrovne proteze imaju pozitivno djelovanje na implantate jer ih omogućuju distribuciju okluzalnog stresa. Uz te osobine, moramo imati na umu da postavljanje prečke zahtijeva veći međuvilični  prostor i da prečke zauzimaju velik dio prostora na bazi pokrovne proteze. Održavanje oralne higijene je otežano u prostoru između prečke i sluznice i često se javljaju znakovi upale i hiperplazije sluznice ispod prečke.

Prečka se izrađuje laboratorijski i fiksira vijkom na posebne sekundarne dijelove (protetske nadogradnje) koji su sami fiksirani na tijelu implantata. Sama proteza se učvršćuje pomoću retencijske kopče na prečki. Broj kopči zavisi od njihove dužine, položaja i  vrste prečke. U slučaju nedostatka prostora moguće je prečku direktno pričvrstiti na implantat, bez korištenja sekundarnih dijelova. Kod pokrovnih proteza, retiniranih prečkama, implantati trebaju biti postavljeni na međusobnoj udaljenosti od 10 do 14 mm ako je planirano korištenje konfekcijskih prečki. Međutim, ako je položaj implantata ograničen na određenom području zbog uznapredovale resorpcije kosti, potrebno je planirati individualno frezanu prečku.

Osim prečki, jedni od najčešće korištenih retencijskih sredstava su kuglasti vezni elementi, koji imaju nekoliko prednosti pred prečkom: ekonomičniji su, olakšano je održavanje oralne higijene, zauzimaju manje mjesta u proteznoj bazi i mogu se postaviti i u uslovima smanjenog međuviličnog  prostora.

Izvor: Sonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top