Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Izbjeljivanje nevitalnih zuba

Izbjeljivanje nevitalnih zuba

Najčešći uzrok diskoloracije nevitalnih zuba je propadanje pulpnog tkiva praćeno krvarenjem, što je česta posljedica traumatske ozljede. Uz to, diskoloraciju mogu izazvati i ostaci pulpnog tkiva nakon lošeg endodontskog tretmana korijenskog kanala.

Bez obzira na uzrok, stepen diskoloracije direktno je povezan s vremenom između gubitka vitaliteta pulpe i početka terapije. Drugim rječima, što je to vrijeme duže,  diskoloracija je  jača. Zato je prvi uslov za uspješno izbjeljivanje nevitalnih zuba korektno izvedena endodontska terapija.

Kod same tehnike izbjeljivanja od posebne je važnosti dobro zaštititi ulaz u korijenski kanal. Materijal koji se u tom slučaju koristi je 35-postotni karbamid peroksid. Što se tiče same tehnike, nakon izolacije mekih tkiva materijal se nanosi u kavitet zuba i na spoljnu površinu zuba, i ostavi da djeluje nekoliko minuta. Zub se nakon toga dobro ispere i posuši te se provJeri boja. Postupak se može ponoviti još dva puta po deset minuta. Ako je potrebno, postupak se ponavlja sljedeći dan. Kad postignemo željenu boju, sliedi razdoblje stabilizacije boje, i nakon 10 do 14 dana izrađuje se kompozitni ispun. Druga metoda izbjeljivanja je primjena CO2 lasera, kojim se za 10 minuta u ordinaciji boja zuba mijenja za dvije nijanse.

Isto tako, primjenom gelova za izbjeljivanje kod kuće postižu se zadovoljavajući rezultati, uz učinke koji gotovo nisu štetni na samu strukturu zuba. Sve što je potrebno je samodisciplina, pridržavanje upustava, i nepretijerivanje u primjeni gela za izbjeljivanje,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top