Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Parcijalne pločaste proteze

Parcijalne pločaste proteze

To je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i viličnu kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu. Izrađuju se kao mobilne, sto znači da se mogu i moraju vaditi iz usta prvenstveno radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Sve vrste parcijalnih proteza pa tako i ova, prevashodno se rade kada iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu. Takođe se izrađuju da bi se spriječio poremećaj položaja zuba u zubnom nizu, zatim da bi se spriječila promjena odnosa u položaju donje vilice prema gornjoj. Tako se čuva funkcija viličnog zgloba jer zbog poremećene visine zagrizaja dolazi do pojave bolova i drugih smetnji u zglobu. Takođe se izrađuju da bi se zaštitila meka i koštana tkiva bezubih djelova, kao i da bi se očuvao izvorni izgled lica i tako spriječili mogući psihički poremećaji koji bi nastali zbog gubitka zuba.

Pored svih ovih povoljnih efekata koji se mogu ostvariti pločastim parcijalnim protezama, mora se naglasiti da njihova izrada nosi u sebi i određene rizike, te se u stomatologiji one smatraju samo privremenim rješenjem koje se koriste dok se ne steknu uslovi za izradu boljih i kvalitetnijih protetskih nadoknada.

Naime, pločasta proteza nije u stanju ravnomjerno da prenosi sile žvakanja te tako oštećuje preostale prirodne zube i kost vilica skraćujući njihov vijek trajanja. Isto tako ima vrlo skromne mogućnosti za borbu protiv sila koje teže da izvrću ili horizontalno pomjeraju protezu što je čini nedovoljno stabilnom. Žičane kukice za kratko vrijeme oštećuju prirodne zube na koje se naslanjaju izazivajuci prvo češću pojavu karijesa, a stalnim kretanjem po zubu dovode i do povlačenja desni i pojave parodontopatije.

Po dimenzijama je mnogo veća i deblja u odnosu na druge vrste parcijalnih proteza tako da je i period navikavanja pacijenta na nošenje proteze duži i teži, a ni estetki kriterijumi nisu u potpunosti zadovoljeni.

Zbog svega ovoga, u stomatološkoj protetici mnogo značajnije mjesto zauzimaju:

  • fiksne nadoknade (keramicke krunice i mostovi),
  • parcijalna skeletirana proteza koja ima u osnovi metalni skelet,
  • valplast proteza izrađena od termoplasticnog najlona, koja ima izuzetne ne samo fizičke i funkcionalne već i estetske osobine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top