Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako izgleda proces vađenja živca?

Kako izgleda proces vađenja živca?

Prvo je neophodno osigurati da čitava procedura prođe bezbolno. Jedna varijanta je da Vam stomatolog u prvoj posjeti stavi lijek, koji će 10-15 dana djelovati, a onda dolazite ponovo u ordinaciju i liječenje se nastavlja bez anestezije. U drugom slučaju već u prvoj posjeti možete dobiti anesteziju i odmah se može raditi dalje.

Posebnim instrumentima stomatolog će dalje očistiti svu infekciju iz zuba. Povremeno je potrebno isprati kanal. Budite spremni da je liječenje živca dugotrajna procedura. Ovo naročito važi za bočne zube, koji imaju 2, 3, ili više kanala, od kojih svaki posebno treba čistiti i ispirati. Vrlo često će onda ostaviti lijek u svaki kanal posebno, koji zatim ostaje tu da djeluje 2 nedjelje do 2 mjeseca. Tek nakon što ustanovi da su kanali potpuno čisti i infekcija izliječena stomatolog će definitvno napuniti kanale.

Sve ovo zahtjeva puno vašeg vremena, a proces je dugotrajan i dosadan. Međutim, stomatolog ulaže mnogo vremena i truda da bi spasio Vaš zub, jer alternativa nije ni lijepa ni jeftina: ukoliko se inficirani živac ne izvadi na vrijeme, zub počinje strašno da boli, da otiče, i dolazi u stanje da se mora vaditi. Tada krezubi prostor dalje možete popuniti ili mostom ili implantom- što tek zahtjeva vremensku i finansijsku investiciju.

Zub kome je izvađen živac postaje suv i krt. Pored toga, infekcija koja je došla do živca usput je “pojela” i veliki dio zuba. Sve ovo stomatolog će rekonstruisati, nekada je za to dovoljna plomba a nekad je neophodna krunica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top