Home / Zanimljivosti / Hrana za lijep osmijeh

Hrana za lijep osmijeh

Bjelančevine, vitamini i minerali imaju veliku ulogu u zdravlju zuba i desni. U ovom članku saznajte koji su najvažniji i kakve su posljedice njihovog nedostatka.

Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba dovodi do izobličenja i odumiranja  ćelija koje stvaraju gleđ. Osim toga, vitamin A je neophodan za oblikovanje svih zubnih tkiva pa kad ga nema dovoljno dolazi do njihovog oštećenja. Najviše vitamina A ima u mrkvi, marelici, paprici, kelju,  i svinjskoj jetri.

Manjak vitamina B grupe prvenstveno uzrokuje promjene u sluzokoži usta što dovodi do  poremećaja i bolesti. Vitaminom B obiluju pivski kvasac, integralni hljeb, krompir, nemasna svinjetina i ementaler.

Manjak vitamina C uzrokuje promjene u dentinu zuba, ali i u vilici pa može doći do klimanja i ispadanja zuba. Obično ga prati krvarenje iz desni. Izvor C vitamina su kivi, narandža, limun, peršun, paprika i brokoli.

Nedostatak vitamina D krivac je za promjenjen odnos između kalcijuma i fosfora u organizmu što doprinosi poremećajima mineralizacije kosti i zuba. Uzrokuje promjene u dentinu i gleđi, vodi kasnijem nicanju zuba i nepravilnom zagrižaju. D vitamina ima u ribljem ulju, jajima, mlijeku, maslacu i lososu.

Manjak kalcijuma posebno pogađa dentin jer je taj mineral njegov najvažniji dio. Vodi poroznosti zuba i njegovoj lomljivosti. Kalcijumom obiluju mlijeko i mliječni proizvodi, žumance, kelj, šećer i čokolada.

Manjak fosfora uzrokuje promjene u građi zuba pa dentin nije dovoljno čvrst ni tvrd. Najbogatiji izvori fosfora su živina, riba, sirevi i orasi.

Manjak fluora najpoznatiji je uzročnik slabe zubne gleđi. Fluora ima u mlijeku, izvorskoj vodi i mnogim namirnicama,kao što je so a ima je i u dječjoj hrani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top