Ksilitol

Ksilitol je šećerno alkoholni zaslađivač koji se koristi kao prirodna zamjena šećera. On je prisutan u vlaknima mnogih vrsta voća (šljive, jagode, maline) i povrća  (karfiol), i može se ekstrahovati iz različitih bobica, ovsa, i pečurki, kao i vlaknastih materijala poput kukuruzne svile, otpadaka prerade šećerne trske, i drveta breze. Ksilitol je jednako sladak kao i saharoza, a ima jednu trećinu energijskog sadržaja.

Kao i drugi šećerni alkoholi, izuzev eritritola, konzumiranje većih količina od praga laksacije može da rezultira  privremenim gastrointestinalnim nuspojavama, kao što su nadimanje, flatulencija, i dijareja. Povišenja praga laksacije se javljaj pri dužoj upotrebi. Ksilitol ima niži prag laksacije od nekih alkohola, ali je bolje tolerisan od npr. manitola i sorbitola.

Ksilitol ima dvaput manje kalorija, nizak glikemijski indeks, obezbjeđuje  organizam sa dovoljno energije, čuva zube, kosti, kožu i probavni sistem.

Dobrobiti brezinog šećera:

  • pridonosi mršavljenju
  • ne podiže nivo šećera u krvi
  • ne sadrži fruktozu
  • poboljšava zdravlje zuba i spriječava karijes
  • spriječava razvoj i djelovanje “loših” bakterija u ustima
  • potiče rad “dobrih” bakterija u crijevima
  • obezbjeđuje energiju
  • usporava nastanak osteoporoze
  • potiče proizvodnju kolagena
  • ublažava simptome dijabetesa te smanjuje masnoću u području struka
  • ima antigljivično djelovanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top