Ksilitol je šećerno alkoholni zaslađivač koji se koristi kao prirodna zamjena šećera. On je prisutan u vlaknima mnogih vrsta voća (šljive, jagode, maline) i povrća (karfiol), i može se ekstrahovati iz različitih bobica, ovsa, i pečurki, kao i vlaknastih materijala poput kukuruzne svile, otpadaka prerade šećerne trske, i drveta breze. Ksilitol je jednako sladak kao i saharoza, a ima jednu trećinu energijskog sadržaja.
Kao i drugi šećerni alkoholi, izuzev eritritola, konzumiranje većih količina od praga laksacije može da rezultira privremenim gastrointestinalnim nuspojavama, kao što su nadimanje, flatulencija, i dijareja. Povišenja praga laksacije se javljaj pri dužoj upotrebi. Ksilitol ima niži prag laksacije od nekih alkohola, ali je bolje tolerisan od npr. manitola i sorbitola.
Ksilitol ima dvaput manje kalorija, nizak glikemijski indeks, obezbjeđuje organizam sa dovoljno energije, čuva zube, kosti, kožu i probavni sistem.
Dobrobiti brezinog šećera:
- pridonosi mršavljenju
- ne podiže nivo šećera u krvi
- ne sadrži fruktozu
- poboljšava zdravlje zuba i spriječava karijes
- spriječava razvoj i djelovanje “loših” bakterija u ustima
- potiče rad “dobrih” bakterija u crijevima
- obezbjeđuje energiju
- usporava nastanak osteoporoze
- potiče proizvodnju kolagena
- ublažava simptome dijabetesa te smanjuje masnoću u području struka
- ima antigljivično djelovanje