Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Operacija umnjaka i oporavak

Operacija umnjaka i oporavak

S obzirom na to da su umnjaci zubi koji niču zadnji te da za njih nema mjesta u vilici, često se događa da je rast umnjaka popraćen bolnom upalom okolnog zubnog mesa koja se dodatno komplikuje otežanim otvaranjem usta, lošim zadahom te povišenom tjelesnom temperaturom.

Operacija umnjaka izvodi se u lokalnoj anesteziji. Preporuka je da pacijent na operaciju dođe odmoran i sit kako bi bio spreman na operativni zahvat.

Postoperativni oporavak možemo podijeliti u dvije faze: 24 satni oporavak nakon same operacije te potpuni oporavak koji može trajati i do dvije sedmice.

U prva 24 sata nakon operacije preporučeno je da pacijent izbjegava fizičku aktivnost, ispiranje usta, pljuvanje, pušenje, alkohol kao i vruće tečnosti poput čaja ili supe. Naime, potrebno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle izbaciti krvne ugruške koji se stvaraju u praznoj zubnoj čašici, a koji pomažu u procesu zarastanja. U prvim danima nakon operacije umnjaka preporuka je da jedete meku ili tečnu hranu i to, po mogućnosti  izbjegavanje žvakanja hrane na mjestima gdje je izvršen operativni zahvat vađenja umnjaka.

Što se tiče potpunog postoperativnog oporavka preporuka je da u prvim danima nakon operacije umnjaka izbjegavate naporne fizičke aktivnosti, koristite dodatni jastuk za podupiranje glave tokom spavanja, kao i da, nakon jela, usta isperete antiseptičkom vodicom za ispiranje usta (ali ne i u prva 24 sata nakon operacije!) te da to redovno ponavljate dvije sedmice, do potpunog oporavka.

Što se tiče vađenja konaca nakon operacije umnjaka, uobičajeno je da se konci vade sedam do deset dana nakon operacije, zavisno od složenosti operativnog zahvata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top