Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pregled zuba u ordinaciji

Pregled zuba u ordinaciji

Na zubima se pregleda oblik, poredak, oštećenja, pokretnost, boja i postojanje plaka, te bijelih naslaga (nekrotičnih bakterija, ostataka hrane, odljuštenih epitelnih stanica) i naslaga kamenca. Po njima se nježno kucka špatulom ili drškom zubarskog ogledala kako bi se utvrdila osjetljivost na perkusiju.

Osjetljivost na perkusiju ukazuje na duboki karijes koji je uzrokuje nekrozu pulpe s periapikalnim apscesom ili na bolest periodonta. Osjetljivost na perkusiju ili bol prilikom zagriza takođe može ukazivati na nepotpuni prelom zuba. Osjetljivost na perkusiju na više susjednih zuba može nastati zbog maksilarnog sinusitisa. Osjetljivost oko vrha zuba takođe može ukazivati na apsces.

Rasklimani zubi obično ukazuju na tešku bolest periodonta, ali mogu biti posljedica i bruksizma ili traume koja oštećuje periodontalno tkivo. Rijetko, zubi se mogu rasklimati kad dođe do erozije alveolarne kosti.

Kamenac je mineralizovani bakterijski plak. Nakon jela, skoro odmah se na njihovoj površini stvara tanki sloj od bakterija iz hrane. Nakon otprilike 24 sata kolonizacije bakterijama taj sloj se pretvara u plak. Nakon 72 sata plak se kalcifikuje, postajući kamenac. Kamenac se najviše skuplja na lingualnim (unutarnjim ili jezičnim) površinama prednjih donjih i na bukalnim (obraznim) površinama gornjih kutnjaka.

Karijes se pojavljuje u vidu oštećenja zubne cakline. Karijes u početku izgleda poput bijelih tačaka, koje kasnije postaju smeđe.

Trošenje griznih površina može nastati usljed žvakanja abrazivne hrane ili zbog starenja, no obično ukazuje na bruksizam. Drugi česti uzrok abrazije cakline zuba je ako  je antagonista nadoknada od cirkona ili keramike. Trošenje smanjuje učinkovitost žvakanja i uzrokuje da zubi bez karijesa postanu bolni kad se erozijom caklina potroši a dentin ostane nezaštićen. Dentin je osjetljiv na dodir i promjene temperature. Stomatolog može takve zube devitalizovati ili uspostaviti normalnu anatomiju zuba postavljanjem krunica ili nadogradnji na jako istrošene zube.

Pregledom mekih tkiva usne šupljine, uključujući i gingivu i sluznicu, mogu se otkriti upale, tumori, ulceracije  crvena ili bijela područja kao znak lokalne ili sistemske bolesti.

Deformisani zubi mogu ukazivati na razvojni ili endokrini poremećaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top