Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Problemi sa spavanjem i disanjem

Problemi sa spavanjem i disanjem

Mnogi možda nisu ni svjesni da se primjenom savremenih metoda u dentalnoj medicini mogu uspješno riješiti mnogi zdravstveni problemi poput problema sa spavanjem, disanjem i hroničnim migrenama.

Bruksizam

Nesvjesno škripanje i škrgutanje zubima u snu ozbiljan je poremećaj koji znatno oštećuje zube. Donedavno se smatralo kako bruksizam nastaje zbog nepodudaranja gornjeg i donjeg zubnog luka. Međutim sva aktuelna ispitivanja govore da uzroke treba tražiti i u psihološkim stanjima poput anksioznosti i stresa. Ako se bruksizam ne tretira na vrijeme, može uzrokovati ozbiljne poremećaje, kao što su oštećenja viličnih zglobova ali i potpornog zubnog tkiva. Postoje dva načina kako se boriti sa  bruksizmom, i to: prilagođavanjem zagriza i izradom intraoralnih udlaga koje se nose tokom noći kako bi se spriječilo direktno trenje među zubima i trošenje zdravog zubnog tkiva.

Glavobolje i migrene

Takođe, mnogi  nisu svjesni toga da su deformacije zuba i vilice kao i bolesti usne šupljine, veoma često uzrok migrena i glavobolja koje ih potpuno onemogućuju u obavljanju normalnih životnih aktivnosti. Liječenje migrena i glavobolja tabletama protiv bolova će podići prag tolerancije na lijekove i samo ublažiti simptome dok pravi uzrok ostaje neriješen.

Poremećaji spavanja (hrkanje)

Poremećaji spavanja mogu izazvati čitav niz problema: iscrpljenost, povećanje mogućnosti od srčanog udara, razdražljivost, promjene u ponašanju te raznih vrsta frustracija. Kod mnogih poremećaji u spavanju dovode do epizoda prestanka disanja koje često prati naprasno buđenje. Drugi se godinama neuspješno bore protiv hrkanja koje može izazvati visok krvni pritisak, depresiju i umor, ali i povećati rizik od moždanoga udara.

Jedna od kompanija koja nudi čitav niz dentalnih preparata i rješenja koji stomatolozima pomažu u liječenju bruksizma, poremećaja spavanja, glavobolja i migrena  u ordinaciji je i britanska kompanija “S4S” (Solutions For Snoring).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top