Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Retaineri i retencija u ortodontskoj terapiji

Retaineri i retencija u ortodontskoj terapiji

Retainer i faza retencije vrlo su važan dio Vaše ortodontske terapije. Nakon uloženog truda i vremena za postizanje željenih ortodontskih terapijskih rezultata, potrebno je sačuvati  iste, te zadržati Vaš novi savršeni osmjeh. Izuzetno je važno da se faza retencije i retainer shvate krajnje ozbiljno i odgovorno.

Razumljivo je da je pacijentima nakon terapije tradicionalnim ortodontskim fiksnim aparatom ili FullAlign-om već „preko glave“ aparatića, ali velika je greška ne nositi redovno retainer. Kako bi rezultati vaše ortodontske terapije bili trajni potrebno je biti disciplinovan i pridržavati se svih uputstava Vašeg ortodonta.

Šta su to retaineri ?

Retainer je udlaga ili žica potpuno prilagođena Vašim ortodontski složenim zubima, koja se nosi nakon završetka ortodontske terapije bravicama ili FullAlign-om. Izrađena je sa ciljem da održi Vaše zube u željenoj poziciji i spriječi njihov povratak u stanje prije ortodontske terapije.

Koje vrste retainera postoje ?

Postoje dvije vrste retainera:

1. Fiksni žičani retainer je praktično  metalna žica od legure kobalt – hrom – molibdena koja se fiksira s oralne strane zuba i ostaje tako fiksirana svo vrijeme retencionog perioda i nije vidljiva pošto se nalazi s unutrašnje (oralne) strane zuba. Prednost ovakvog retainera je što ne morate misliti o njegovom  nošenju kao i  da ćete ga negdje izgubiti. Nedostatak ovog retainera je zahtjevnije čišćenje i mogućnost pucanja žice.

Naš laboratorij nudi uslugu 3D printanja ovog retainera i samim tim omogućava lagodnije nošenje ove orotodontske naprave te smanjuje mogućnost od eventualnog pucanja istog.

2. Mobilna retainer udlaga je udlaga koja je napravljena upravo za Vas na osnovu otiska Vaših zuba te ih možete stavljati i uklanjati po želji. Mnogo pacijenata koji su navikli na Full Align ortodontske folije odluče se za ovu opciju jer su usvojili naviku i disciplinu nošenja ove vrste retencione udlage. Prednost ovog retainera je lakše održavanje oralne higijene pošto je riječ o mobilnoj naravi koja se uklanja i stavlja po želji. Nedostatak ovog retainera je što zahtjeva veću disciplinu i odgovornost.

Uvijek je potrebno posavjetovati se sa Vašim ortodontom koji oblik retainera je najbolji za Vas, ali odluka je u konačnici na Vama, pošto Vi najbolje poznajete sebe, svoje mogućnosti i navike.

Zašto je retencija bitna ?

Retenciona faza je faza koja slijedi nakon aktivne terapijske faze nošenja bravica ili Full Align ortodontskih folija. U ovoj fazi Vaši su zubi vrlo osjetljivi na kretanje jer su tkivo i kosti privremeno omekšani tokom aktivne ortodontske terapije. Ova faza fiksira željene rezultate i omogućava tkivu i kostima da očvrsnu. Zato je izuzetno važno da redovno i disciplinovano nosite Vaš retainer, kako bi izbjegli situaciju da Vam se zubi vrate u nepravilan položaj i naruše rezultate ortodontske terapije.

Koliko dugo i kako često treba nositi retainer?

Kada ulazite u ortodontsku terapiju uvjek imajte na umu da je retainer trajna obaveza. Potrebno ga je nositi i voditi brigu o njemu praktično cijeli život. Ako se desi da prestanete nositi retainer neki duži period, osjetićete tjeskobu i nelagodu u ustima kada ga ponovo stavite na zube. Ova zategnutost i nelagoda je znak da su Vam zubi napravili pomak. U tom je trenutku važno da odmah reagujete i spriječite dalje  pomicanje zuba tako što ćete se javiti svom ortodontu koji će Vam napraviti plan za spriječavanje daljeg napredovanja neželjenih pomjeranja zuba.

Kako održavati higijenu u ovom periodu?

U retencionoj fazi vrlo je važno  održavati oralnu higijenu i čistoću retainera. Mobilne udlage treba ukloniti tokom konzumiranja hrane i pića, četkanja zuba i korištenja zubnog konca. Također trebate čistiti retainer kako bi ga sačuvali od bakterija i nagomilavanja plaka. Ako imate fiksni retainer, važno je četkati i uklanjati sve nečistoće koje se ostanu  na njemu. Dobra njega znači i redovna posjeta Vašem stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja zuba.

Nekoliko savjeta za pravilno održavanje higijene u retencinoj fazi orotdontske terapije:

  • Retainer nosite striktno prema uputstvima Vašeg ortodonta jer ako smanjite preporučeno vrijeme, povećavate šansu da Vam se zubi počnu pomijerati.
  • Retainer pažljivo postavite prstima. Nemojte ga zagrizom gurati na svoje mjesto jer bi ga tako mogli oštetiti.
  • Kada skidate retainer obuhvatite vrhovima prstiju ivicu kod poslednjih kutnjaka a zatim lagano izvucite držeći ga s obe strane.
  • Ne stavljajte retainer u maramicu, na sto, tanjir ili neko nesigurno mjesto. Kad ga izvadite uvijek ga odložite u njegovu kutijicu kako se ne bi oštetio, zagubio ili isprljao.
  • Nakon nekoliko dana nošenja retainera, navići ćete se na zagriz i vaš će se govor vratiti u normalu.
  • Ne izlažite retainer visokim temperaturama jer je osjetljiv i mogao bi se deformisati.
  • Držite Vaš retainer van dometa kućnih ljubimaca kako ga ne bi pretvorili u igračku za žvakanje.
  • Vodite računa da održavate odličnu oralnu higijenu. Četkajte redovno zube i koristite zubni konac. Prilikom konzumiranja hrane ili pića koja značajno prebojavaju usnu duplju, detaljno očistite udlagu da ne bi došlo do prebojavanja iste. Za čišćenje retencionih udlaga možete koristiti blagi sapun i rezervnu četkicu. Ako imate žičani retainer vodite računa da očistite ostatke hrane i nakupine zapele za žicu.
  • Redovne kontrole kod svog orotodonta i postavljajte pitanja ukoliko Vas muči neki problem u retencionoj fazi. Cilj je održati Vaše zube zdravima i ravnima kako bi Vaš osmijeh uvijek blistao.

Dr stom. Nemanja Malešević

FULL DENT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top