Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sindrom gorućih usana

Sindrom gorućih usana

Sindrom gorućih usana medicinski je pojam za hronično ili ponavljajuće pečenje u ustima bez konkretnog uzroka. Ova nelagoda može zahvatiti jezik, desni, usne, obraze, nepce ili područja cijele usne šupljine. Osjećaj pečenja može biti jak, kao da ste opekli usta.

Ostali nazivi za sindrom pečenja u ustima su: sindrom oparenih usta, sindrom gorućeg jezika, sindrom pečenja u ustima , glossodynia i stomatodynia.

Sindrom pečenja u ustima obično se pojavi iznenada i s vremenom se može postupno razvijati.

Ostali simptomi su suha usta i promjene ukusa, obično gorkog ili metalnog ukusa. Većina pacijenata ima simptome tokom dana. Kod ostalih pacijenata simptomi su odsutni ili blagi kad se probude, ali postepeno tokom dana postaju sve gori. Samo 10% pacijenata ima povremene dane bez simptoma.

Rizične grupe sindroma pečenja u ustima:

  • Čak 85% žena čine pacijente s dijagnostifikovanim problemom gorućih usana.
  • Druga grupa su stariji ljudi koji pate od simptoma suhih usta i nose mobilne zubne proteze.
  • I na kraju treća grupa su bolesnici koji pate od depresije, tjeskobe ili nekog drugog psihološkog stanja. Tako npr. anksioznost može rezultirati suhim ustima što pogoršava osjećaj pečenja.

Kandida je najčešći uzročnik sindroma gorućih usana. Ako su jezik ili druga oralna tkiva crveni, problem bi mogao biti gljivična infekcija kandidom i potrebno je napraviti testiranje na gljivične infekcije. Pogotovo je to bitno uraditi kod pacijenata koji nose mobilne zubne proteze. Ako se potvrdi prisustvo kandide  preporučuje se zamjena mobilne  proteze ili jako dobra dezinfekcija. Ukoliko pacijent nije redovno skidao protezu i održavao oralnu higijenu, upravo  ona pomaže razvoju bolesti.

Možete i sami ublažiti simptome na sljedeći način:

  • Često pijuckanje vode.
  • Sisanje zdrobljenog leda.Žvakanje žvakaće gume bez šećera – ovo vam pomaže da proizvedete više pljuvačke što pomaže da se vaša usta ne osuše.
  • Izbjegavajte sve što može iritirati vaša usta – kao što su vruća i začinjena hrana, vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol ili kiselo voće i sokovi.
  • Izbjegavanje duvanskih i alkoholnih proizvoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top