Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Stomatološki pregled

Stomatološki pregled

Stomatološki pregled je, uz redovno održavanje oralne higijene, osnova dentalnog zdravlja – zdravlja zuba, zubnog mesa (desni), usne šupljine i čeljusti.

Zdravi zubi pružaju lijep osmijeh, ugodan dah i samopouzdanje. Nažalost, naši zubi svakodnevno su izloženi uticajima različite hrane i pića, stvaranju plaka i kamenca te opasnosti od razvoja raznih bolesti zuba.

Redovno pranje zuba korisna je i zdrava navika koju je potrebno steći još u najranijem djetinjstvu. Ipak, da bi zubi i zubne strukture u potpunosti ostali zdravi, uz oralnu higijenu, bitno je i redovno obavljanje stomatološkog pregleda.

Bijeli, blistavi svježe oprani zubi i ugodan dah mogu ponekad stvoriti lažan osjećaj da je sa zubima sve u redu, dok u pozadini, ondje gdje ih može detektovati samo vaš zubar, nastaju početne faze karijesa, gingivitisa ili neke druge bolesti zuba.

Iz tog razloga nije moguće dovoljno naglasiti važnost obavljanja redovnih stomatoloških pregleda. Čak i ako se bojite, u današnje vrijeme imate dovljno preporuka i velik izbora te možete odabrati odgovarajućeg stomatologa za sebe koji će postići da se u njegovoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno. I zato ne dopustite da strah ugrozi zdravlje vaših zubi.

Stomatološki pregled preporučljivo je obavljati minimalno dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci. Naravno, to je opšta preporuka, no za ljude koji pate od nekih dentalnih bolesti potrebno je pregled obavljati i češće, svaka tri do četiri mjeseca, odnosno prema uputama doktora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top