Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Tamna obojenja na zubima uzrokovana hromogenim bakterijama

Tamna obojenja na zubima uzrokovana hromogenim bakterijama

Hromogene bakterije nisu patološke i nisu opasne, međutim mogu biti estetski neprihvatljive. Njihove tamne pigmentacije nastaju jer one na sebe vežu pigmente iz hrane i pića. Smatra se da su ti pigmenti nastali kao posljedica  metabolizma posebnih vrsta bakterija iz roda Actinomices koje stvaraju vodikov sulfid, kao glavni uzročnik obojenja.

Ove naslage nisu opasne, naime radi se o dobroćudnim pigmentacijama čije je pojavljivanje povezano s određenim uslovima u usnoj šupljini kao što su kiselost u usnoj šupljini  i prisutnost nekih drugih bakterija.

Najčešće se nalaze uz zubno meso (gingivu) kao tamna obojenja gdje čvrsto priliježu na zube. Pojavljuju se i kod djece i kod odraslih ljudi.

Iako one nisu posljedica slabe oralne higijene zuba i usne šupljine, stardnardna terapija za ovakvo obojenje ne postoji. Potrebno je, dobro i redovno održavati oralnu higijenu (međutim obzirom da je takve naslage teško ukloniti četkanjem), neophodno je redovno posjećivati stomatologa koji može profesionalnim čišćenjem i poliranjem sa površine zuba skinuti tamne naslage.

Pored sve njege zuba, nažalost kroz određeni vremenski period takve se pigmentacije često vraćaju.

Ne brinite jer te pigmentacije nisu štetne po zdravlje zuba, one su isključivo estetski neprihvatljive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top