Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Je li gore preskočiti četkanje ili upotrebu konca za zube?

Je li gore preskočiti četkanje ili upotrebu konca za zube?

Zdravlje usne šupljine je veoma važno za vaše cjelokupno zdravlje. Osnovne preporuke za održavanje oralne higijene su čišćenje zuba koncem barem jednom dnevno i četkate zuba dva puta dnevno četkicom s mekanim vlaknima u trajanju od dvije minute.

Znači, upotreba četkice za zube i čišćenje zuba koncem važni su za oralno zdravlje. Međutim, ako biste morali odabrati jedno od tog dvoje, konac je važniji pod uslovom da se upotrebljava pravilno.

Cilj četkanja i čišćenja zuba koncem  je uklanjanje plaka na i između zuba. Plak se sastoji od aktivnih bakterija, koje u osnovi unište naše zube. Četkanjem uklanjate samo naslage s prednje i stražnje površine zuba.

Konac za zube omogućava uklanjanje plaka između zuba i ispod desni. Ako ga ne uklonimo, plak može uzrokovati bolesti desni, kao što je gingivitis ili parodontoza.

Iako četkanje i čišćenje koncem mogu zvučati jednostavno, istraživanja su pokazala da većina ljudi značajno zanemaruje upotrebu konca za zube iako njegova takođe može pomoći u prevenciji razvoja karijesa.

Pravilna oralna higijena uz upotrebu i konca za zube ne samo da može održati dah svježim, a zube i desni zdravim, već može spriječiti i nastanak parodontoze. Parodontoza je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Zbog toga sljedeći put kad posegnete za četkicom za zube, ne zaboravite upotrijebiti i konac za zube. Jednostavna navika čišćenja koncem barem jednom dnevno može poboljšati ne samo vaš osmijeh, već i vaše cjelokupno zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top