Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ankiloza temporomandibularnog zgloba

Ankiloza temporomandibularnog zgloba

Temporomandibularni zglobovi su dva mjesta―po jedan na svakoj strani lica, tik ispred ušiju―gdje se temporalna kost lobanje spaja s donjom čeljusti (mandibulom). Potporu zglobovima daju ligamenti, tetive i mišići i oni su odgovorni za pokretanje čeljusti.

Temporomandibularni zglob je najsloženiji zglob u tijelu. Otvara se i zatvara poput makaza i kliže prema naprijed, prema natrag i sa strane na stranu. Prilikom žvakanja podnosi  veoma jak pritisak. Temporomandibularni zglob sadrži komadić specijalizovane hrskavice koja se zove disk, a sprječava da se donja čeljusna kost (mandibula) i lobanju taru jedna o drugu.

Ankiloza je gubitak zglobne pokretljivosti koji nastaje zbog sraštavanja kosti unutar zgloba ili kalcifikovanja okolnih ligamenata.

U tipičnim slučajevima kalcifikovanje ligamenata oko zgloba nije bolno, ali se usta mogu otvoriti samo oko 2 cm ili manje. Sraštavanje kostiju unutar zgloba uzrokuje bol i jače ograničuje pokretanje čeljusti. Katkada ljudima s kalcifikacijama pomažu vježbe istezanja, ali osobe s kalcifikacijom i sraštavanjem kosti obično trebaju za uspostavljanje pokretanja čeljusti hirurški zahvat.

Izvor: www.msd-prirucnici.placebo.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top