Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Definitivno punjenje kanala zuba

Definitivno punjenje kanala zuba

Cilj endodontskog liječenja je ukloniti nekrotično tkivo i mikroorganizme mehaničkom preparacijom korijenskih kanala zuba. Zatim slijedi njihova dezinfekcija, te tako očišćen endodotski prostor zatvoriti  kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Materijali za punjenje korijenskih kanala mogu spriječiti infekciju kao fizička barijera prolasku mikroorganizama ili antimikrobnim djelovanjem u kontaktu s mikroorganizmima. Važno je da su materijali koji se koriste za punjenje biokompatibilni, budući da odgovor tkiva nakon njihovog postavljanja može uticati na uspjeh endodontskog liječenja. Takođe je poželjno da materijali omogućavaju zarastanje i regeneraciju parodonta.

Faktori koji utiču na kvalitet punjenja korijenskog kanala su:

  • efikasnost čišćenja i širenja endodotnskog prostora,
  • iskustvo stomatologa,
  • materijali koji se koriste za punjenje,
  • trajna restauracija endodontski liječenih zuba,
  • zdravlje parodontnog tkiva.

Materijal koji se najčešće koristi  za punjenje kanala je gutaperka. Iako nema savršena svojstva, ona zadovoljava većinu kriterija idealnog materijala kada se koristi u kombinaciji s mekim punilom koje se stvrdnjava. Gutaperka ne uzrokuje alergije, a zahvaljujući cink oksidu, koji je sastavni dio gutaperke, pokazuje antimikrobna svojstva.

Meko punilo ispunjava nepravilnosti koje se nalaze u kanalu te slobodan prostor između štapića gutaperke i zida kanala zuba. Punilo takođe ispunjava lateralne kanale i djeluju antimikrobno.

U slučaju nemogućnosti  endodontskog liječenja, neuspješnog endodontskog liječenja ili neuspješne revizije punjenja korijenskih kanala, indiciran je hirurški zahvat. Nakon resekcije vrha korijena i izrade retrogradnog kaviteta neophodno postaviti retrogradno punjenje zbog zatvaranja korijenskog kanala. Za ove materijale takođe je važno da imaju dobra fizičko-mehanička svojstva i da su bioaktivni. Zbog dobrih fizičko-mehaničkih svojstava i bioaktivnosti za zatvaranje retrogradnih kaviteta koriste se materijali poput MTA, biokeramike i kalcij silikatnih cemenata.

Za uspjeh endodontskog liječenja, važno je postaviti ispravnu dijagnozu, pronaći sve korijenske kanale, obraditi ih, dezinfikovati, napuniti uz pravilan izbor materijala i tehnike punjenja korijenskih kanala I na kraju napraviti završnu restauraciju zuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top