Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dentalno zdravlje u trudnoći

Dentalno zdravlje u trudnoći

dental-health-pregnancy

Nijedna žena neće “zbog trudnoće” imati više karijesa ako pazi na pravilnu oralnu higijenu i odlazi na redovne stomatološke kontrole

Poznata je narodna izreka – svaka trudnoća trudnicu “košta” jedan zub. Iako to ljudi objašnjavaju većom potrebom za mineralom kalcijem, koji je važan za rast djetetovih kostiju, istina je posve drukčija. Dakle, u slučaju da majka hranom i vodom ne unosi dovoljno kalcija u organizam, kosti majke će se pregraditi da bi se nadoknadio manjak minerala, a ne zubi. Ipak još stoji pitanje – je li trudnoća doista krivac za narušavanje dentalnog zdravlja?

Trudnoća je fiziološko stanje tokom kojeg se u organizmu događaju mnoge promjene.

Zubna caklina na udaru želučane kiseline

Mučnine i povraćanje javljaju se u prvom tromjesečju i izazivaju lokalnu acidozu u usnoj šupljini. Regurgitacija (vraćanje) želučane kiseline stvara erozije na zubnoj caklini, pri čemu se otapa tvrda zubna struktura. Stoga se trudnici nakon povraćanja preporučuje dobro isprati usta vodom i tako neutralizirati kiseline u slini. Neposredno nakon povraćanja nije poželjno prati zube, jer se tada četkicom mehanički uklanja oštećena caklina sa zuba i na taj način oslabljuje zubna struktura.

Osjetljivije zubno meso

Zbog povišene nivoa hormona progesterona u organizmu trudnice uobičajeni gingivitis reagira drastičnije nego kod drugih osoba. Gingiva trudnica (zubno meso) je osjetljivija na nakupljanje plaka, zbog kojeg se boja zubnog mesa mijenja do tamnoljubičaste boje, a papile (zubno meso između zuba) su uvećane i bolne. To se zove gravidarni gingivitis (gingivitis gravidarum), koji zahvaća 30 do 75 posto trudnica, javlja se najčešće u drugom tromjesečju i traje sve do poroda. Već na lagani dodir prsta ili zubne četkice nastaje obilnije krvarenje, što u mnogih trudnica budi strah od daljnje oralne higijene, jer misle da ne smiju “provocirati” već ionako nadraženo meko zubno tkivo. Rješenje problema upravo je suprotno. Naime, upaljene desni i papile treba što češće lagano masirati mekanom zubnom četkicom, jer se tako uklanja plak i potiče prokrvljenost, koja utječe na regeneraciju oštećenog tkiva.

Oral_Health_Pregnancy

Oprezno s lijekovima

Trudnica ne bi smjela uzimati lijekove na svoju volju, nego samo ako to preporuči lijekar. Tokom trudnoće ne smiju se ordinirati pojedini lijekovi koji prolaze kroz posteljicu (placentu) jer mogu oštetiti plod. U slučaju bolova trudnica smije uzeti analgetike na bazi paracetamola (Lupocet, Lekadol i sl.), ali ne i one sa salicilnom kiselinom (npr. Aspirin, Andol), jer postoji opasnost od pobačaja, produljenog krvarenje nakon poroda ili mogućega moždanog krvarenja u nedonoščeta. Kad postoji indikacija za ordiniranje antibiotika, trudnicama se smiju propisati antibiotici penicilinske skupine.

Zubobolja stresnija od anestetika

Lokalna anestezija tokom trudnoće nerijetko stvara strah kod pacijentica. Prilikom dentalnih zahvata koriste se lokalni anestetici vrlo malih koncentracija i s velikim razrjeđenjem adrenalina, koja po naučnim istraživanjima nemaju štetan uticaji na plod ili trudnicu. Smatra se kako zubna bol ima veći stresni potencijal na plod nego što ga može izazvati jedna ampula anestetika.

Treba znati šta i kako jesti

Za vrijeme trudnoće od velike je važnosti zdrava i umjerena prehrana. Mnoge trudnice promijene način prehrane i počnu jesti kiselu (koja opet otapa zubnu caklinu i snižava pH) i zašećerenu hranu (pogoduje rastu bakterija), što negativno djeluje na zdravlje zuba. No, treba znati da se u trećem mjesecu trudnoće počinju razvijati budući djetetovi zubi. Stoga, što je prehrana kvalitetnija i raznovrsnija u pogledu bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina, veća je vjerojatnost da će i zubi djeteta biti kvalitetniji.

Osnovni i dopunski higijenski postupci

Preporučuje se pranje zuba mekanom zubnom četkicom i pastom (koja sadrži fluor) nakon svakog jela ili barem dva puta dnevno. Ako zubna četkica ili pasta potiču podražaj na povraćanje, treba ih zamijeniti onima koje su za trudnicu prikladnije. Svakodnevno korištenje zubne svile ili interdentalnih četkica umanjuje gingivitis na papilama i pojavu interdentalnih karijesa.

Redovito mehaničko uklanjanje mekih naslaga zubnom četkicom i svilom treba nadopuniti irigacijom antiseptičkim tekućinama, koje svojim hemijskim djelovanjem uklanjaju plak i onemogućuju njegovo ponovno hvatanje na tvrdim i mekih zubnim tkivima. Većina današnjih preparata za ispiranje usne šupljine nije povoljna u vrijeme trudnoće jer sadrže alkohol, koji agresivno djeluje na već ionako osjetljivu oralnu sluznicu. Djelotvornost ovih antiseptika ranije generacije zavisi o njihovoj koncentraciji i vremenu primjene u usnoj šupljini, što nam govori da nemaju dugotrajan zaštitni učinak u oralnom okruženju.

Moderni preparati imaju produženi antimikrobni učinak upravo zbog sposobnosti zadržavanja na različitim oralnim površinama, osobito na mekim tkivima, apsorbirajući (“lijepeći”) se na njih, odakle se postupno otpuštaju u slinu, djelujući antimikrobno duže razdoblje. Takav je i preparat na bazi octenidinklorida, Octenidol®, prvi na tržištu koji je indiciran u trudnoći. Ne sadrži alkohol i vrlo je blag za oralnu sluznicu. U organizmu se apsorbuje u vrlo malim količinama i ne nalazimo ga u majčinu mlijeku. Nije utvrđeno ni njegovo teratogeno niti embriotoksično djelovanje. Octenidinklorid djeluje baktericidno, fungicidno i virucidno, te sprječava daljnje širenje bakterija i gljivica u slini. Ne boji zube, ugodna je okusa i mirisa, ne mijenja okus u ustima i ne potiče na podražaj povraćanja, što je za trudnicu od velike važnosti. Istraživanje je pokazalo da, u usporedbi s klorheksidinom, postiže optimalno djelovanje bez prethodne parodontološke obrade, te je stoga od velike pomoći u prevenciji i liječenju trudničkoga gingivitisa. Aktivan je u vrlo malim koncentracijama, zbog čega je bezopasan za trudnice i dojilje.

Briga započinje i prije trudnoće

Najvažnije je da se pacijentica prije trudnoće pobrine za zdravlje zubi jer je tokom trudnoće mala vjerojatnost za nastanak novog karijesa u zdravim i čistim ustima. Nijedna žena neće “zbog trudnoće” imati više karijesa ako pazi na pravilnu oralnu higijenu, uz redovite kontrole lijekar dentalne medicine. Stoga, ako niste posjetili stomatologa učinite to odmah, jer ćete tako umanjiti rizik za komplikacije koje mogu nastati tokom trudnoće.

Izvor: www.vasezdravlje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top