Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Diskoloracija kao posljedica liječenja tetraciklinom

Diskoloracija kao posljedica liječenja tetraciklinom

Diskoloracija kao posljedica liječenja tetraciklinom ponedeljak

Tetraciklini su antibiotici širokog spektra djelovanja. Ovu grupu čine: tetraciklin, oksitetraciklin, doksiciklin, minociklin, metaciklin i demeklociklin. Tetraciklini deluju tako što inhibiraju sintezu proteina poslije preuzimanja u osjetljive mikroorganizme putem aktivnog transporta. Tetraciklini djeluju bakteriostatski, a ne baktericidno.

Tetraciklinski lijekovi su se počeli primjenjivati u stomatološkoj praksi od 1949. godine. Zbog odličnog djelovanja, a još nepoznatih štetnih nuspojava, stekli su ubrzo veliku popularnost. Ali, s vremenom su se uočile spomenute nepoželjne nuspojave tih lijekova . Uz to su se pojavili prvi slučajevi diskoioracije zuba, a opazio ih je Schwachmann, prilikom liječenja novorođenčadi od pankreasne fibroze tetraciklinskim preparatima, 1958. godine. Promjene boje su se naročito vidjele na trajnim sjekutićima, osobito kvržicama i cervikalnoj trećini zubne krune (mineralizacija krune trajnih sjekutića počinje odmah po rođenju, a završava oko 5. godine). Owen je utvrdio, da diskolorisani zubi pokazuju u ultraljubičastom svjetlu svoju vlastitu fluorescenciju. Ako se tetraciklinski kristali izlože sunčevoj svjetlosti, rastvaraju se u inaktivnu supstancu, koja nije fluorescentna. Sjajno žuta boja iščezava, a ostaje prljavo siva. Stepen diskoloracije zuba zavisi od jačine ukupne doze lijeka, bez obzira da li je doza dana odjednom ili u više puta. Značajno je da diskoloracije zuba izazvane štetnim uticajem tetraciklinskih lijekova ostaju u caklini i dentinu cijeli život, za razliku od promjena u kostima, gdje postoji proces izmjene tvari pa te nepravilnosti mogu djelimično ili potpuno nestati. Potrebna je stroga racionalizacija kad tetraciklinske lijekove uzimaju trudnice od 4. mjeseca graviditeta do porađaja te novorođena i mala djeca do 7. godine života. Na taj će se način smanjiti broj djece s diskoloriranim zubima. Izmijenjena boja zuba, uslijed uzimanja tetraciklina, kvari estetski izgled osobe, a budući da je trajne naravi i to je jedan od razloga da se ti lijekovi ne propisuju u doba razvoja zuba.

U slučaju opravdane indikacije za liječenje trudnica, novorođene i male djece tetraciklinima, postoji veći izbor antibiotika sličnog djelovanja, koji ih mogu zamijeniti bez štetnih posljedica na zubima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top