Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / FullSafe – zaštite svoj osmijeh

FullSafe – zaštite svoj osmijeh

Bavite se nekim kontaktnim sportom? Želite da zaštite svoje zube/osmijeh? Zubotehnički laboratorij Full Dent iz Banja Luke Vam nudi individualizovane sportske štitnike FullSafe. Za razliku od kovencionalnih „boil & bite “ sportskih štitnika koji se mogu naći u svakoj opremljenijoj prodavnici sportske opreme, naši štitnici su potpuno prilagođeni Vašim zahtjevima, kako u anatomsko-morfološkom smislu svih dijelova usne duplje tako i u pogledu samog dizajna štitnika.

Naša laboratorija Vam omogućava da sami dizajnirate svoj štitnik, možete sami da izaberete boju (ili kombinaciju više boja), neki Vaš omiljeni detalj, logo sportskog kluba u kojem trenirate, neki citat koji Vas inspiriše i olakšava da prođete kroz teške periode fizičkih priprema ili psihološki teške mečeve…Osim unikatnih detalja koji sami birate FullSafe Vam nudi potpunu zaštitu usne duplje od fizičkih trauma i udara kojim obiluje svaki moderni, kontaktni sport. Naši sportski štitnici se izrađuju u skladu sa posebnim standradima i njihova struktura je uvijek višeslojna (sastoje se od najmanje dva sloja). Višeslojna struktura ovih sportskih štitnika omogućava određeni stepen amortizacije koji u potpunosti razlaže vektore sile izazvane fizičkom traumom i ravnomjerno ih raspodjeljuje duž cijele baze viličnih kostiju na taj način sprečavajući da najjači momentum sile bude usmjeren u jednoj tački što u konačnici i dovodi do povrede/frakture zuba/tkiva/kosti.

Oblik naših sportskih štitnika je u potpunosti prilagođen usnoj duplji korisnika/pacijenta sa dodatno ojačanim vestibularnim dijelom koji nosi naziv bukalni štit. Smisao ovog dijela je da dodatno zaštiti sve strukture od fizičkih trauma istovremeno ograničavajući bočne pokrete donje vilice. Obzirom da je riječ o individualizovanim medicinskim pomagalima, ovaj vid zaštite ne remeti normalnu dikciju, disanje i slobodu pokreta suprotne vilice. Čvrsto naliježe na zube, striktno prateći njihov oblik, prilagođen je i meko-tkivnim strukturama usne duplje kao što su frenulumi i fornix vestibuluma te ih svojim volumenom ne pritišće niti nadražuje.

U zavisnosti od primjene, vrste sporta i broja slojeva podjeljeni su u sljedeće kategorije:

FullSafe light, dvoslojni štitnik koji štiti kod intraoralnih povreda izazvanih kolizijom suprotnih vilica/zubnih nizova. Preporučuje se kod sportova koji zahtjevaju intenzivno nošenje zaštitne kacige, kao što su auto-moto sportovi, biciklizam, skijanje itd.

FullSafe light Pro triple, troslojni štitnik sa čvrstim srednjim slojem, izuzetno pogodan za uske vilice a preporučuje se kod svih kontaktnih sportova.

FullSafe medium, dvoslojni štitnici sa nešto debljim vanjskim zaštitnim slojem, preporučuju se za košarku, fudbal, biciklizam, judo, rvanje itd.

FullSafe heavy, troslojni štitnik sa čvrstim srednjim slojem i dodatno ojačanim spoljašnjim zaštitnim slojem. Preporučuju se za hokej na travi i ledu, karate, kickboxing, ragbi itd.

Materijali od kojih se izrađuju naši štitnici su termoplastične mase potpuno bezbjedne i u toksikološkom i alergijskom smislu. Hemijski sastav materijala zavisi i od vrste i primjene štitnika i ponekad predstavlja kombinaciju više organskih jedinjenja kojim se želi dobiti dovoljno elasticiteta i otpornosti. Ovi materijali su na bazi etilen-vinil-acetata EVA, stiren-butadien-stirena SBS i polietilen-tereftalata PET G, plastičnih masa koji se unazad nekoliko decenija koriste u humanoj medicini a posebno u stomatologiji.

FullSafe štitnici su dostupni u 15 boja koje se mogu kombinovati sa aplikacijom po Vašoj želji.

Kako doći do svog FullSafe štitnika?

  1. Javite se svom stomatologu
  2. Vaš stomatolog će uzeti otisak Vaših zuba (dovoljan je alginatni otisak obe vilice)
  3. Planiranje tretmana – nakon detaljne analize Vašeg otiska i stanja u ustima stomatolog Vam određuje vrstu štitnika koji je najpogodniji za Vas.
  4. Naša laboratorija Vam izrađuje Full Safe štitnik u bojama i dizajnu po Vašim željama
  5. Gotov FullSafe štitnik se dostavlja Vašem stomatologu koji ga još jednom detaljno pregleda i postavi u Vaša usta a zatim Vam predaje na korištenje.

Dr stom. Nemanja Malešević

FULL DENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top