Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Greške prilikom izlijevanja radnog modela

Greške prilikom izlijevanja radnog modela

Radni model predstavlja onu vrstu modela na kojem se izrađuje protetski  rad. Da bi se radni model kvalitetno izlio, potrebno se pridržavati   osnovnih načela:

  1. Radni model u sebi ne smije sadržavati mjehuriće zraka, naročito u području završne linije brušenja bataljka.
  2. Na modelu ne smije biti izobličenja.
  3. Za izlijevanje radnog modela mora se koristiti odgovarajući gips. Važno je držati se uputa proizvođača o pravilnom omjeru vode i gipsa. Ovaj omjer može uticati na mnoga svojstva gipsa poput vremena stvrdnjavanja, poroznosti, ekspanzije i čvrstoće.
  4. Model mora imati odvojive bataljke kako bi se precizno oblikovala voštana modelacija rada .

Pri uzimanju otiska rjeđim elastomerom postoji opasnost deformacije finih detalja grubim postupkom ulijevanja ili prevelikom količinom gipsa. Da bi se to izbjeglo, model je potrebno izlijevati iz dva dijela. Iz otiska izrađenog od elastičnog otisnog materijala odstranjuje se vlaga. Vlaženje i sposobnost izlijevanja hidrofobnog otisnog materijala može se poboljšati korištenjem izolatora na površini otiska. Oni smanjuju broj zračnih mjehurića u izlivenom odljevu te povećavaju vjerojatnoću da odljev neće imati površinskih nepravilnosti.

Takođe, treba ukloniti vidljive kapljice vode s površine, ali otisak  treba biti sjajan. Ukoliko površina otiska ostane bez sjaja, to je znak da se otisak presušio i može doći do njegovog izobličenja. Otisak se ne smije okretati sve dok ne završi  stvrdnjavanje gipsa. Nakon stvrdnjavanja gipsa, što se događa oko jedan sat nakon izlijevanja, otisak treba odvojiti od radnog modela i oblikovati radni bataljak. Nepovoljno je duže stajanje modela u otisku zato što postoji opasnost od loma finih detalja na modelu ako se elastomer uslijed kontrakcije odvoji od kašike za otiskivanje.

Izradom nadoknada CAD/CAM tehnologijom izbjegava se niz laboratorijskih faza , a time i mogućnost ljudske pogreške koja u tim fazama može nastati. Ovu činjenicu svakako valja istaknuti jer ukazuje  prednost upotebe CAD/CAM tehnologije u odnosu na klasičnu izradu fiksnoprotetskog rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top