Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri

Prednost hijaluronskih filera je u tome što ih je relativno jednostavno primijeniti, nemaju posebne komplikacije, ne izazivaju alergije i nisu trajni za razliku od nekadašnjih silikonskih filera koji su se polako povukli iz upotrebe zbog velikih komplikacija koje su se znale dogoditi.

Trajanje efekta i rezultata zavisi od konzistencije filera (vrlo rijetke, srednje i vrlo guste) i mjestu gdje se tretiraju, a to je od šest do 12 mjeseci, a nakon toga se potpuno resorbuju.

Hijaluronski fileri kao neinvazivna estetska alternativa omogućavaju da znatno poboljša izgled  lica, zategne kožu, vrati  licu volumen, postigne efekt liftinga, smanji bore, a pritom zadrži prirodni izgled. Takođe hijaluron ima rehidrirajuće djelovanje, čuva  kolagen i regenerise ga. Hijaluronski fileri namijenjeni su tretiranju svih područja lica.

Cjelokupni tretman razmjerno je kratkotrajan, a počinje tako da se detaljno  analizira lice i dogovara šta sve treba učiniti u skladu sa  željama pacijenta i mogućnostima. U takvim analizama i razgovorima treba biti vrlo oprezan jer primjena hijaluronskih filera ima svoja ograničenja. Nakon pažljive dezinfekcije kože i anesteziranja odgovarajućim preparatima postupak se izvodi vrlo tankom iglom ili kanilom kroz koju se ubrizgava određena količina filera. Rezultati su odmah uočljivi.

Aplikacija hijaluronskih filera može ostaviti i neke neugodnosti, kako za pacijenta tako i za doktora. Najčešće komplikacije su hematomi na mjestu aplikacije, crvenilo ili ishemija na koži, noduli te granulomi. Javljaju se u 0,1 do 1% slučajeva. Te komplikacije mogu nastati i zbog objektivnih okolnosti, ali i zbog nedovoljnog znanja i edukacije doktora koji izvodi određeni zahvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top