Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri

filer 1

Fileri – iza ove tehničke strane riječi krije se jednostavan prevod. To su supstance za punjenje bora na licu. Ne ulazeći sada u detalje šta sve može biti filer, nesumnjivo je da je hijaluronska kiselina najbezbjedniji i po efektu  najprirodniji filer. Vole je podjednako i ljekari i klijenti, obostrano uživajući u rezultatu, jer je efekat dramatično  podmlađujuće dobar a dovoljno trajan, od 6 mjeseci do godinu dana, pa i više, ovisno od veličine molekula i  ravnoteže s enzimima koji je razgradjuju.

Zašto je hijaluronska kiselina pogodna za punjenje bora, usana i kožu lica uopšte?

Hijaluronska kielina je prirodna supstanca koja se između ostaog, već nalazi i u našoj koži i daje joj neophodnu vlažnost i jedrinu. Trajanje hijaluronske kiseline u koži je dio procesa stvaranja i razlaganja, pri čemu je djeca imaju najviše (otuda je njihova koža savršeno hidrirana i ispunjena), a s godinama, kod tanje kože već je vidljivo posle tridesete, polako se gubi ravnoteža nastanka i razlaganja hijalurona  u korist enzima koji je razlažu. Tu sad nastupa biorazgradivi hijaluronski gel, maksimalno sličan prirodnom i bezbjedan, a dokaz za to su milioni intervencija u svijetu.

Kad treba početi sa upotrebom hijaluronske kiseline za bore?

Već u tridesetim, moguće je. U četrdesetim, to je već praktično obavezno. U Medrezonu, kao početak, kad smatramo da treba, predlažemo da počnemo s  Radiage liftingom. Radiotalasni lifting lica podstiče i zateže sopstveni kolagen i ispravlja tanje bore i podiže lice, a poslije se po potrebi dodaje filer, jer je licu potrebna i hidriranost ili ispunjenje većih bora. Pravilo je što ranije, to bolje, to je manje materijala potrebno i više se čuva originalni izgled kože jer hijaluronska kiselina privlači na stotine molekula vode, a to znači i mladalačku jedrinu i bolju ishranu kože.

Ukoliko se jednom prestane sa dodavanjem hijaluronske kiseline, da li će lice propasti više nego da je nije bilo?

Odgovor je NE. To nije lice Dorijana Greja. Lice će biti više očuvano jer se bore nisu iscrtale. Zato su potrebna samo dva uslova:

  • Uraditi prve preventivne tretmane već u tridesetim s prvim nagovešajem da će lice imati tendenciju da se bora( to se najbolje zna zapažajući lica roditelja, pogotovo onog od kojeg ste nasljedili kožu.
  • Uraditi dobro prvu proceduru kad ste već došli sa borama. Postoje pravila koliko se filera stavlja u odredjene djelove i ona su nastala iz dugogodišnjeg sumiranog iskustva pa svako vaše nastojanje da to pravilo podredite svom budžetu baš ne doprinosi uspehu.

Naravno, idealno je održavati lice povremenim dopunjavanjima.

Ipak, treba imati u vidu da je starenje kože uvijek u toku, ali ova i druge procedure, ishrana i dodaci, sigurno tome doprinose. Ukoliko se pravilno i bez štednje uradi prva procedura i postepeno doda doza hijalurona tako da efekat ispunjenosti bore bude potpun, poslije je lakše održavati stanje sa manje utrošenog materijala. Ukoliko se prestane sa filerom, bore će se postepeno pojaviti sa zakašnjenjem vremenski  jednakim periodu trajanja njege filerom.

Da li su neophodne i druge procedure kad se primjenjuje filer?

Primjena filera ne isključuje druge procedure i u pitanju su individualne razlike. To zavisi od stanja kože, zategnutosti, prethodne izloženosti suncu i uled toga propratne oštećenosti kože. Konačno, zavisi i od godina i mesta ubrizgavanja. Naravno, može se desiti da je hijaluronski filer jedina procedura koja je potrebna da bi koža zasijala i da biste bili zadovoljni.

Hijaluronska kiselina – Filer i usne

Kad su usne u pitanju, jedan od prvih znakova starenja koji je vezan za pad hormona je istanjenje usana, naročito gornje, kao i sitne bore (pušačke, a dobijaju ih i nepušači).Mala korekcija hijalurnoskim gelom daje sve: mladalačku hidriranost, poboljšava konture i sitne bore. Naravno, hijaluronski filer se primenjuje i kod mladih devojaka i svih koji  žele da koriguju izgled svojih usana.

Kakva je ralika izmedju hijaluronske kiseline-gela  i Botoksa?

Vrlo, vrlo velika, po sastavu, načinu djelovanja i načinu primjene. Slično je što se ubrizgavaju, ali je način različit. Slična je i dramatičnost efekata, jer bore se  stvarno ispravljaju.

Hijaluronska kiselina je filer, a botoks nije, on ne ispunjava, on samo umiruje preterano aktivne mišiće koji nesvjesno rade. Naravno, kad je sastav u pitanju ne postoje nikakve dodirne tačke.

Botoks (ime je ovde generalno na preparat botulinum toksina) nije filer, botoks je toksin bakterije koji onemogućuje rad mišića ili grupe mišića na odredjeno vreme, što čini da nestanu bore koje su nastale usljed mimike, a koža mirnog lica se može regenerisati ukoliko je dovoljno mlada i nije došlo do potpunog uništenja kolagena na dnu bora. Bora se u svakom slučaju ispravlja. Hijaluronski filer daje licu hidriranost, pa i kad je na vrijeme  ubrizgan u boru, može je ispraviti i u nekim djelovima (bore od nosa ka usnama), formirati jastučić koji onemogućava dalje stvaranje bore.

filer 3

Koji se preparati koriste?

U Medrezonu najviše koristimo i Restilan i Teosyal preparate. To ne znači da se ne divimo i ne vjerujemo i druge preparate naprednih hijaluronskih filera. S redovnih pohađanja kongresa znanja i informacijs o novim pronalascima u polju filera (najskoriji: Monte Karlo, Brisel) možemo samo da prenesemo poruku da su noviteti u ovom polju uveliko u praksi u evropskim zemljama i pitanje je dana kad će stići i u našu zemlju i u Medrezon.

Kako izgleda tretman sa hijaluronskom kiselinom?

Sam tretman je dosta kratak, kolilko je potrebno da se ubrizga odgovarajuća količina filera. Tome prethodi upoznavanje, razgovor, sagledavanje želja, mogućnosti i stvarnih potreba. Poslije anestezije koja može biti krema koja treba da odstoji najmanje 20 minuta ili blok anestezije (kao kod zubara) pristupa se ubrizgavanju filera. Efekat je odmah vidljiv, mada može biti maskiran blagim otokom koji je prirodna reakcija na samu proceduru koji može trajati nekoliko dana i polako nestaje. Istovremeno i sama hijaluronska kiselina se stapa sa vašim tkivom, privlačeći vodu postaje stalni (do godinu dana)  sastojak vaše kože. Nekad se dosta efekta gubi i poslije 2 nedjelje potrebno je da se vidite sa vašim doktorom da se eventualno još nešto popravi. Vrlo je važno u početku staviti dovoljno hijalruonske kiseline da bi efekat bio pravi. S druge strane, ne treba ni pretjerati  jer ste možda nekad vidjeli nekog npr.estradne zvezde, koje djeluju, žargonski rečeno, preurađeno.

Kako mogu da izgledam tako dobro kao estradna zvezda mojih godina?

Nekad ono što ste vidjeli na fotografijama znači da su odredjeni ljudi bili izdažni u svojim investicijama kad je u pitanju ispunjavanje bora filerom, a nekad je to jednostavno čuveni kompjuterski program PHOTOSHOP. Vaš doktor treba da vam kaže gde je tu granica mogućeg. Poslije tretmana poželjni su hladan oblog i blaga masaža.

HIJALURONSKA KISELINA I USNE

Današnja moda zahtjeva pune senzualne usne. Uvećane usne iskonski se vezuju za sve u vezi s privlačenjem polova: prvi utisak, prvi korak, u govoru tela, one su te koje se povećaju i pri uzbudjenju ili poslije strasnog poljupca jer ubrzani krvotok i rašireni krvni sudovi čine da su veće. Trajni efekat privlačenja većim i senzualnijim usnama postiže se hijaluronskom kiselinom koju treba s vremena na vreme dopunjavati. Efekat je u stvari trajan u vremenu od 6 meseci do godinu dana, što je vrlo individualno.

filer 2

Podmlađivanje usana

Kad su usne u pitanju, jedan od prvih znakova starenja koji je vezan za pad hormona jeste istanjenje usana, naročito gornje, kao i sitne bore (pušačke, a dobijaju ih i nepušači). Mala korekcija hijalurnoskim gelom daje sve:  mladalačku hidriranost, poboljšava konture i sitne bore. Naravno, hijaluronski filer se primjenjuje i kod mladih djevojaka i svih  koji  žele  da koriguju  izgled svojih usana.

Mogu li se skrojiti usne po želji ?

Usne se mogu izmjeniti u veličini i obimu samo toliko koliko anatomija i izgled usana to dozvoljavaju. Nekad, u slučaju tankih usana moguće je malo izdići usnu, učiniti je za nijansu ispunjenijom, ali prakično je nemoguće izmjeniti im oblik. Pune usne mogu biti još punije i vrlo senzualne, manje i tanke usne mogu se naglasiti.

Usne za jedno veče. Može li se uraditi proba budućeg izgleda usana?

Nekad je preporučljivo uraditi probu budućeg izgleda. To će trajati jedno veče i dati vam ideju kako možete izgledati sljedećih 6 meseci do godinu dana, koliko se smatra da hijaluronski filer može izdržati, što uglavnom zavisi od pokretljivosti vaših usana i individualne absorpcije hijalurona.

Izvor:  www.medrezon.com , dr Branka Krkljuš Medrezon

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top