Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Impaktirani zubi

Impaktirani zubi

Impaktirani zub je onaj koji ne izraste u zubni luk u očekivanom vremenu. Zub ostaje impaktiran ako postoji fizička barijera  koja mu onemogućava izrastanje. Tu barijeru mogu predstavljati susjedni zubi, gusta kost koja prekriva zub, prekomjerno meko tkivo ili genetski poremećaj.

Rano odstranjenje impaktiranog zuba smanjuje mogućnosti za postoperativne komplikacije i omogućuje najbolje zarastanje. Operativni postupak je lakše provediv kod mlađih pacijenata, zbog manje kompaktnosti kosti i nezavršenog rasta korijena. Zbog toga se ekstrakcija preporučuje  između 17 i 20 godine života. Ako impaktirani umnjak ne pokazuje simptome patološkog procesa, pitanje je treba li ga i odstranjivati. Nema pouzdanog dokaza da je odstranjivanje asimptomatskog impaktiranog zuba povoljno za pacijenta, a svaki operativni postupak pacijenta izlaže riziku.

Najčešća kontraindikacija je dob pacijenta. Starenjem kost postaje više kalcifikovana i time manje fleksibilna. Postoperativni oporavak je produžen u odnosu na mlađe pacijente. Kod pacijenta iznad 35 godina, sa impaktiranim zubom, preporučuje se radiografska kontrola impaktiranog zuba jednom u dvije godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top