Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Intraoralni skeneri

Intraoralni skeneri

Otisci uzeti dentalnim skenerima pokazuju brojne prednosti u poređenju  sa konvencionalnim tehnikama uzimanja otiska. Vrijeme uzimanja otiska značajno se smanjuje, kao i broj faza rada, što uveliko redukuje mogućnost nastanka grešaka.

Konvencionalni  način uzimanja otisaka kašikom u koju se aplikuju razni otisni materijali. Pri izvođenju tog postupka postoji puno faza u kojima postoji mogućnost potkradanja raznih grešaka, što može uticati na kasniju preciznost nadoknada. Digitalizacijom se smanjuje broj faza rada, a samim tim i mogućnosti nastanka grešaka. Prednosti digitalne naspram konvencionalne tehnike podrazumijevaju relativno kratko vrijeme skeniranja, kontrola preparacije, obilježavanje ruba preparacije, skeniranje u ustima pacijenta, prijenos podataka putem interneta, mogućnost arhiviranja, puno su ugodniji za pacijenta i, najvažnije olakšana komunikacija između ordinacije i laboratorija. Digitalni otisci mogu se smatrati pomakom naprijed u pogledu stomatološke protetike te se može reći da digitalizacija i digitalni tok rada postaju sve važniji i da će imati centralnu ulogu u budućnosti u svim područjima stomatologije.

Intraoralni skeneri imaju puno koristi i stoga se primjenjuju u različitim područjima stomatologije, za dijagnostiku  i za izradu restauracija u protetici, implantologiji i ortodonciji. Koriste se za izradu trodimenzionalnih virtualnih modela za dijagnostičke svrhe koji pomažu u planiranju terapije, ali i pri komunikaciji s pacijentima. Digitalni otisci mogu se koristiti i za razne ortodontske aparate kao što su aligneri. Unutar protetike koriste za izradu inlaya, onlaya, pojedinačnih krunica i mostova. Uspješno se koristi za 3D snimanje položaja dentalnih implantata i pri restauraciji na implantatima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top