Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ispravljanje zuba kod odraslih

Ispravljanje zuba kod odraslih

Ispravljanje zuba kod odraslih petak (1)

Kod odraslih osoba ispravljanje nepravilnih zuba provodi se gotovo isključivo fiksnim ortodontskim aparatima, koje omogućuju brži i precizniji pomak zuba, kao i ukupno bolji rezultat u odnosu na druge metode. Fiksni aparati sastoje se od bravica na svakom zubu, žice koja ih povezuje i drugih žičanih ili gumenih elemenata. Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala.

Vrste fiksnih aparata

Fiksne ortodontske naprave mogu se podijeliti na ligirajuće i samoligirajuće.

Kod ligirajućih razlikujemo metalne bravice koje imaju odličnu mogućnost čišćenja i preciznost pomaka, kompozitne bravice, koje se preporučuju kod manjih nepravilnosti i kraće terapije te keramičke i safirne bravice koje se ne troše i ne pigmentiraju.

Kod samoligirajućih sistema žicu unutar bravice drže klipovi. Oni stvaraju blaže sile, pa je pomak zuba brži, a nelagoda na početku terapije minimalizovana. Prednosti kod samoligirajućih sistema su kraća terapija te lakša higijena.

Za pacijente kojima je estetski izgled važan i ne žele da im se vidi ortodontski aparat postoji takozvana lingvalna metoda ortodontskog aparata, kod koje se bravice stavljaju na unutrašnju plohu zuba.  Lingvalnim bravicama uspješno se rješavaju manji pomaci zuba u nekoliko mjeseci.

Ispravljanje zuba kod odraslih petak (3)

Prehrana i higijena kod nošenja fiksnog aparatića

Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata potrebno je paziti na način prehrane i higijenu aparatića i zuba. Ipak, pacijenti koji nose fiksni aparatić mogu konzumirati sve namirnice, poštujući određena pravila. Naime, svu hranu, uključujući  sendvič ili jabuke, potrebno je narezati na male komade kako se bravice ne bi oštetile. Takođe, preporučuje se izbjegavati krutu i ljepljivu hranu, koja se teško uklanja s bravica.

Posebno treba naglasiti važnost higijene. Zube i aparatić treba čistiti nakon svakog jela, i to interdentalnom četkicom, zubnom svilom, a po potrebi i kod svog stomatologa pjeskarenjem, fluorom, ultrazvukom ili nekom drugom metodom. Na ovaj način sprječava se nastanak karijesa i upale gingive.

U slučaju krvarenja iz gingive, zube je potrebno temeljnije i češće prati, posebno oko upaljenog područja

Poteškoće kod nošenja fiksnog aparatića

Prilikom nošenja fiksnog ortodontskog aparata može doći do uobičajenih, ali i poteškoća koje mogu biti uzrokovane neadekvatnom higijenom ili neredovnim kontrolama.

Nekoliko sati nakon postavljanja fiksnog aparatića uobičajeno se javlja nelagoda (osjećaj da zubi trnu), koja nestaje kroz nekoliko dana. Za to vrijeme pacijentu se preporučuje ispiranje usta hladnom vodom prije i poslije jela, kao i konzumiranje žvakaćih guma bez šećera. Takođe, mogu pomoći i blaži analgetici.

Ukoliko nakon stavljanja fiksnog aparatića osjetite peckanje u području obraza, preporučuje se stavljanje voska na bravice.

U slučaju da se bravica odlijepi, hitno posjetite vašeg stomatologa. Na ovaj način se terapija zaustavlja s obzirom da žica više ne djeluje na zub.

Ako ostaci hrane ostanu na bravicama, moguće su upale i krvarenja gingive. U ovom slučaju preporučuje se češće pranje zubi. Nemojte preskakati upaljeno područje s obzirom da temeljnim čišćenjem ublažavate upalu.

Aparat za fiksnu regulaciju ne smije se dirati prstima. Ako koji dio pukne ili prsten olabavi, potrebno je odmah otići stomatologu.

Retencija

Nakon završene terapije fiksnim ortodontskim aparatom, potrebno je još neko vrijeme nositi retencijski aparat kako bi se zubi stabilizovali i zadržali na mjestu. Naprave koje se koriste za retenciju mogu biti fiksne ili mobilne, a obično su prozirne i lako ih je nositi. Ova faza je vrlo važna kako se zubi ne bi vratili u početni položaj, stoga se potrebno držati pravila prilikom nošenja retencijskog aparata.

Izvor: krenizdravo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top