Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Istina o mrtvim zubima – nešto o čemu biste trebali razmisliti

Istina o mrtvim zubima – nešto o čemu biste trebali razmisliti

Istina o mrtvim zubima ponedeljak

Punjenje korijenskog kanala zuba većina smatra uspjehom jer je tako spašen prirodni zub. Međutim, sve su glasniji lijekari koji ukazuju na moguće opasnosti.

Punjenjem korijenskog kanala nastoji se sačuvati zub koji je ozbiljnije zahvatila infekcija ili upala. Tako se čuva struktura usne šupljine, a stomatolozi ističu i da su tehnike punjenja korijenskog kanala u posljednjih deset godina napredovale.

Ako je infekcija izgrizla tvrdi sloj dentina i već zahvatila pulpu, zub se prvo izolira. Zatim ga zubar otvara bušeći rupu te izbacuje inficiranu pulpu iz kanala. U jednom zubu može biti od jednog do četiri kanala. Kanali se pune, a kruna se stavlja kako bi zapečatila zub.

Sve zvuči tako higijenski čisto, ali zagovornici holističkog pristupa liječenju ne razmišljaju samo o zubu, nego o tijelu kao cjelini. Sa službenim stavom stomatološke struke slažu se po pitanju potrebe saniranja pulpitisa (upale zubnog živca). Naime, kad karijes toliko uznapreduje da dovede do pulpitisa, neophodno je ukloniti inficirano tkivo iz kanala zubnog korijena. Međutim, holističari ističu da novonastalu rupu treba popuniti biokompatibilnim materijalom, a ne potencijalno toksičnim jer bi u suprotnom ovakav zub, zapravo, mogao postati izvor toksina, odnosno biohemijske, pa čak i energetske neravnoteže u tijelu.

Pacijenti mogu imati negativnu reakciju na materijale koji se koriste u dezinfekciji (cresatin, formocresol) ili na one kojima se pune kanali. Stomatolozi koji se zalažu za holistički pristup koriste pastu za punjenje na bazi kalcija i cinkovog oksida.

Najčešći uzrok degeneracije zubne pulpe je zanemarivanje propadanja zuba do mjere da karijes zahvati pulpu – živo tkivo zuba. Na ovaj način bakterije imaju direktan prolaz u zub. A upala koja će nastati zbog bakterija dovodi  do stvaranja raznih otrovnih spojeva. Ako se ne liječi na vrijeme, zub se neće moći spasiti, nego će se morati vaditi.

Kad karijes toliko uznapreduje da dovede do pulpitisa (upale zubnog živca), neophodno je ukloniti inficirano tkivo iz kanala zubnog korijena. Kako bi zub ostao u funkciji, potrebno je taj novonastali prazan prostor popuniti biokompatibilnim materijalom.

Izvor: net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top