Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim se zubima vraća prirodna, izgubljena boja i jedan je od najpopularnijih tretmana u stomatološkim ordinacijama. Boja zuba potiče od boje dentina, tkiva koje se nalazi ispod gleđi. Zubi mogu da promjene boju iz različitih razloga npr. konzumacija obojenih pića, hrane, pušenje, trauma, starenje, upotreba antibiotika itd. Danas postoje različite vrste sredstava za izbjeljivanje, međutim važno je napomenuti da ni jedno od njih ne djeluje na plombe i protetske nadoknade, te je nakon tretmana izbjeljivanja iste potrebno zamjeniti. Sredstva koja se koriste u ovom tretmanu su vodonik ili karbamid peroksid i reaguju sa površinom zuba te  na taj način uklanjaju mrlje.

Postoji ordinacijsko i kućno bijeljenje, te pojedinačno bijeljenje devitalizovanih zuba. Ordinacijsko bijeljenje izvodi se u stomatološkoj ordinaciji a sam postupak traje 15-20 minuta i daje vrlo brzo vidljive rezultate. Sredstva koja se koriste u ovom postupku su nešto jače koncentracije . Bijeljenje može da se vrši pomoću lasera , lampe ili samo premazivanjem zuba gelom. Postupak može ukoliko je potrebno  da se ponovi dva do tri puta. Kućno bijeljenje podrazumijeva upotrebu individualne udlage koja se izrađuje na osnovu otiska vilice pacijenta. U udlagu se nanosi sredstvo za bijeljenje, te u zavisnosti od koncentracije sredstva udlaga se nosi određeni broj sati dnevno. Ova metoda traje 10-15 dana.

Postupak izbjeljivanja nije štetan, ipak ne preporučuje se osobama koje imaju oboljenja parodonta, trudnicama i doiljama. Takođe, ukoliko pacijent nosi ortodontski aparat, bijeljenje se vrši po završetku ortodontske terapije. Dugotrajnost rezultata izbjeljivanja zavisi od načina održavanja oralne higijene, konzumacije kafe, čajeva te drugih obojenih pića i hrane, naravno pušenja. Za obnovu boje potrebno je manje vremena te su tretmani kratkotrajniji.

U ordinaciji dr Sukara u toku je novogodišnji popust na bijeljenje zuba  50%  i traje do 31. decembra.  Svoje termine možete zakazati na brojeve telefona 065/909-837 i 051/465-757 ili putem emaila:  stomatologijadrsukara@gmail.com.

DIREKTNI KONTAKT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top