Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kada je idealno vrijeme za ortodonciju?

Kada je idealno vrijeme za ortodonciju?

Idealno vrijeme za odluku o promjeni Vašeg osmijeha može biti svaki dan. No, znate li da se prvi ortodontski pregled kod djece preporučuje između 7-9 godine života? To je nešto u čemu mnogi roditelji griješe i dovode djecu u kasnijoj dobi. Intenzivan rast i razvoj organizma u ranijim godinama pridonosi lakšem pomicanju zubi.

Fiksni i mobilni aparatići za zube razlikuju se prema načinu korištenja i preporučuju se u zavisnosti od specifične dentalne situacijie svakog pojedinca. Nošenje mobilnog aparatića preporučuje se do 13-e godine života, kada tinejdžeri najčešće prelaze na nošenje fiksnog aparatića za zube. Mobilne aparatiće uklanjaju sami pacijenti i postavljaju na zube, dok su fiksni aparatići nepomični tokom cijelog perioda trajanja ortodontske terapije i postavlja ih stomatolog.

Danas je sve veći broj odraslih pacijenata u terapiji. Pod  odraslim pacijentom  u ortodonciji se smatraju svi pacijenti koji su završili rast i razvoj – prosječno nakon 18 – 20 godine života. Kako se sa starenjem smanjuje broj stanica i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže i retencija je doživotna. Takođe, kako veći broj pacijenata dolazi s već izgubljenim zubima, abradiranim (potrošenim) zubima i poremećenom okluzijom, očekivanja od ortodontske terapije trebaju biti realna, a ne idealna.

Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni  retainer  i potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top