Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako pobijediti paradontozu?

Kako pobijediti paradontozu?

Paradontoza kao hronična infekcija desni, može da dovede i do ispadanja zuba. Prema nekim istraživanjima od te bolesti boluje čak 30 % odraslih osoba. Ispadanje zuba može da se spriječi, ako ova bolest na vrijeme počne da se liječi.

Uzroci paradontoze su genetika, hormoni i bakterije, a simptomi su osjetljivi i otečeni desni, crvenilo i krvarenje desni, bolni zubi i bolno zubno meso, neprijatan zadah iz usta, klimanje i ispadanje zuba.

Čim se primjete  simptomi potrebno je posjetiti stomatologa i započeti liječenje. Stomatolog mehanički uklanja tvrde i meke naslage oko zuba. Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači duže pranje zuba posebnom pastom za paradentozu i to barem dva puta dnevno.

Pošto stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

  • Bijeli luk – ima snažna protivupalna svojstva pa pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni. Izgrizite i žvačite češanj bijelog luka pa ga ispljunite ili progutajte.
  • Soda bikarbona – djeluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradentoze. Kašičicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu, uzmite gutljaj i dobro isperite usnu duplju pa je ispljunite.
  • Aloa vera gel – ova biljka umiruje i hladi pa je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela pa njime istrljajte desni. Nemojte da ga ispirate.
  • Vitamin C – unosite ga u organizam putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća…) i povrća (paprike, paradajza, spanaća..)
  • Čaj od kadulje – jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji djeluje protiv upala. Napravite jači čaj pa kada se malo ohladi “mućkajte” u ustima i dobro isperite usnu šupljinu pa ga ispljunite.

Znači postoji i prirodni vid borbe protiv ove bolesti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top