Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Koji se sve otrovi kriju u pasti za zube?

Koji se sve otrovi kriju u pasti za zube?

Većina nas kupuje pastu za zube i druge proizvode za ličnu higijenu bez čitanja popisa sastojaka, slijepo vjerujući da proizvođači ne bi ugrozili naše zdravlje. To može biti jako skupo plaćena greška. Pasta za zube sadrži mnoge potencijalno štetne sastojke, uključujući i neke koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jedan od najbržih načina da se nešto apsorbuje u tijelo je kroz usta. To je razlog zašto se neki lijekovi, kao što je nitroglicerin, stavljaju pod jezik. Zbog toga biste trebali biti svjesni potencijalno toksičnih sastojaka u pasti za zube koji takođe mogu biti apsorbovani u tijelo.

Natrij fluorid

Mnogi ljudi su vjerojatno svjesni da većina pasti za zube i mnoge vodice za ispiranje usta sadrže fluor, jer ga stomatolozi već godinama preporučuju kako bi se spriječilo kvarenje zuba. Ali jeste li znali da većina popularnih  pasta za zube sadrži dovoljno fluorida da uzrokuje mučninu, povraćanje, bol i proljev. Velike doze mogu izazvati paralizu, mišićnu slabost i konvulzije.

Začudo, fluorid nikad nije bio odobren od strane Food and Drug Administration (FDA). Osim toga, studija iz 1990. Tvrdi da fluorid ne sprječava nastanak karijesa mada je to ono što stomatolozi stalno naglašavaju. Fluoridi su toksični i u pastama i ne bi smjelo biti više od 0,15%.

FD & C plava boja 1 i 2

Ove umjetne boje se često nalaze u poznatim pastama za zube i širokoj paleti drugih proizvoda. Nedavne studije pokazuju da FD & C plava boja 1 i 2 može uticati na sposobnost za učenje i izazvati zdravstvene probleme. Može uzrokovati potencijalno ozbiljne alergijske reakcije, napade astme, glavobolje, mučninu, umor, nervozu i nedostatak koncentracije.

Čak i ako se pasta za zube nikada ne proguta, te se boje mogu apsorbovati u roku od nekoliko sekundi kroz kožu na usnama ili kroz sluznicu u ustima.

Natrijev lauril sulfat (SLS)

Možda najopasniji sastojak u proizvodima za ličnu njegu je natrijev lauril sulfat (SLS). Budući da mu je svrha stvaranje pjene, dodaje se u  paste za zube kako bi pjenile i na taj način daje dojam da pasta za zube ima učinka, međutim utvrđeno je da je vrlo korozivan i štetan za kožu tkiva.

Može se naći u većini šampona, uključujući  i dječje šampone. Neke od štetnih posljedica koje može izazvati su nadraženost očiju, uticaj na rast kose i promjene u DNA. Brzo se upija i taloži u organizmu, posebno u tkivima srca, jetre, pluća i mozga.

Triklosan

Triklosan je zbog svojih antimikrobnih svojstava sastojak mnogih deterdženata i pasti za zube. Iako kompanije koje proizvode sredstva koja sadrže triklosan tvrde da je on siguran, Agencija za zaštitu okoline Sjedinjenih Američkih Država (EPA) stavila ga je na popis opasnih pesticida.

Triklosan je klorofenol za koji se sumnja da uzrokuje rak. Može izazvati razne iritacije kože, ometa aktivnost polnih hormona i može izazvati sterilnost. Dugogodišnje izlaganje mnogim pesticidima može oštetiti jetru, bubrege, srce i pluća, smanjiti djelotvornost imunološkog sistema.

Hidratizirani silicijev dioksid

Hidratizirani silicijev dioksid, koji se prvenstveno koristi kao abraziv u pasti za zube, radi se od iskristalizovanog spoja pronađenog u kvarcu, pijesku i kremenu.

Grebanje površine zuba s abrazivom, kao što je hidratizovani silicijev dioksid oštećuje caklinu i sprječava ponovnu mineralizaciju, baš kao i korištenje pijeska za čišćenje stakla.

Proizvode koji sadrže hidratizovani silicijev dioksid i celulozu  posebno treba izbjegavati kod bolesti desni, osjetljivost i krvarenja desni. Ovaj sastojak može ukloniti  kamenac i izbijeliti zube, ali i uticati na zdravlje zuba mijenjanjem kiselosti usta, desni i jezika.

Izvor: centarzdravlja.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top