Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Koliko dugo će djelovati anestezija?

Koliko dugo će djelovati anestezija?

Koliko dugo će delovati anestezija petak

Prema svojoj hemijskoj strukturi anestetici koji se najčešće  koristi su aminoamidi ili aminoestri, a prema nazivima anestetika (prokain, lidokain, mepivakain, artikain…) lako se može utvrditi da su u pitanju derivati kokaina.

Koliko dugo će da deluje anestezija zavisi od sledećeg:

  • količine datog anestetika – U načelu, ukoliko je data normalna količina (2 ccm), anestezija bi morala da deluje ako su ostali kriterijumi zadovoljeni, a veća količina ne znači ni slučajno da će anestetik “boljeda hvata” ili “duže da drži”.
  • njegove koncentracije i vrste – Ovo je već daleko bitnija stavka, a zavisno od vrste, anestetici se obično koriste u koncentracijama od 2% i 4%, a za lokalnu primenu (površno)  10%.
  • dodatog vazokonstriktora – Anesteticima se često dodaje neko sredstvo koje “steže” krvne sudove na mestu delovanja.Ovo je poželjno zbog sledećih razloga:
    – usporava resorbovanje anestetika (anestezija “duže drži”),
    – značajno smanjuje krvarljenje u okviru radnog polja.

Vazokonstriktori koji se dodaju mogu biti brojni  a najčešći su adrenalin i noradrenalin.
Činjenica je da anestetici bez vaozkonstriktora kraće deluju.

  • stanja pacijenta – Kod pacijenta koji je pio alkohol itekako može da se desi da anestetik kraće deluje a postoji još čitav niz stanja zbog kojih se može desiti da anestezija neočekivano kratko traje, ali ovo je najčešći razlog.

Anestezija uglavnom traje od 2-4 h, ponekad i do 6h.

Izvor: respecta.co.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top