Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kratak frenulum na jeziku

Kratak frenulum na jeziku

KRATAK FRENULUM petak

Da li ste znali da oko 3-5% populacije ima tzv. “podvezan jezik”? U pitanju je skraćen frenulum, tj. resica koja drži jezik za dno usne duplje je kraća ili zadebljala. Jezik je na svom vrhu srcolikog izgleda i kao da se račva.

Kratak frenulum ne mora uopšte da stvara probleme bebi. Nekad, s obzirom da je ta resica vrlo tanka, sama od sebe pukne i riješi problem.

Međutim, nekad to stvara vrlo ozbiljne probleme sa sisanjem. Naime, beba ne može dovoljno da izbaci jezik, pa time ni da pravilno obuhvati bradavicu. Posljedice toga su da dolazi do bola u bradavicama i njihovog oštećenja (ragada). Beba postane razdražljiva i često je podoj otežan. Time dojka najčešće ne bude ispražnjena adekvatno, što može da dovede do mastitisa, ili smanjenja proizvodnje mlijeka.

Kasnije, može da dovede do problema sa oralnom higijenom, razvojem govora i žvakanjem i gutanjem.

Problem sa skraćenom resicom rješava otorinolaringolog. Ako beba ima manje od 6 mjeseci, intervencija se obavlja ambulantno, bez anestezije i traje nekoliko trenutaka. Doktor makazicama presječe dio resice i tuferom se zaustavlja krvarenje (koje je minimalno) i to je sve. Poslije 15-20 minuta, beba može da sisa.

Ako je beba starija ili je resica već dosta zadebljala, postupak se sprovodi u totalnoj anesteziji.

Izvor: demetra.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top