Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Laseri u endodonciji

Laseri u endodonciji

Laseri u endodonciji utorak

Laser je u endodonciji prvi put upotrijebljen 1971. godine kada su Weichman i Johnson pokušali zatvoriti apikalni otvor ugljen dioksidnim (CO2) laserom. Od tada je objavljeno mnogo istraživanja o mogućoj primjeni različitih lasera u endodonciji. No njihova klinička upotreba počela je tek krajem 90-ih godina prošlog vijeka kada su razvijeni novi tanki i fleksibilni fiberoptički nastavci za prijenos laserske zrake u korijenski kanal. Upravo se zbog toga laseri danas mogu upotrijebiti za različite postupke u endodonciji – za prekrivanje pulpe/pulpotomija, čišćenje i dezinfekciju korijenskog kanala, punjenje i reviziju te u apikalnoj hirurgiji. Laseri kojima se mogu čistiti i dezinfikovati korijenski kanali su: erbij: itrij-aluminij-garnet (Er:YAG), 2940 nm; erbij, kromij: itrij-skandij-galij-garnet (Er,Cr:YSGG), 2780 nm; neodimij:itrij-aluminij-garnet (Nd:YAG), 1064 nm, diodni, 635 do 980 nm; i kalijev titanil fosfat (KTP), 532 nm; ugljični dioksid (CO2), 9600 do 10 600 nm.

Laseri u endodonciji utorak 1

Učinak lasera u korijenskom kanalu zavisi o apsorpcijskom koeficijentu valne dužine lasera u vodi, hidroksiapatitu i ostalim pigmentiranim supstancama (mikroorganizmi). Valne dužine vidljivog i blizu-infracrvenog elektromagnetskog zračenja (Nd:YAG, diode, laseri KTP) slabo se apsorbuju u vodi i hidroksiapatitu zbog čega prodiru duboko i djeluju baktericidno u dentinu. Suprotno tome, blizu-infracrveno zračenje erbij-lasera, koje se dobro apsorbuje u vodi i hidroksiapatitu, djeluje na površini dentinskog zida korijenskog kanala pa se koristi za uklanjanje zaostalog sloja i bakterijskog biofilma.

Nekoliko je ograničenja i nedostataka u endodontskoj primjeni lasera. Laserska zraka se nakon izlaska iz fiberoptičkog nastavka ravnog završetka emituje pravolinijski s vrlo malim uglom divergencije od 18 do 20 stepeni, pa je teško postići ravnomjerno zračenje cijele dentinske stijenke korijenskog kanala. Osim toga pravolinijska emisija energije može biti opasna kod revizije ili instrumentacije u zakrivljenim korijenskim kanalima jer može nastati intrakanalna stepenica ili perforacija. Zbog toga se, tokom postupka dezinfekcije korijenskog kanala laserom, preporučuje pomicanje fiberoptičkog nastavka kružnim pokretima od apikalne strane prema koronarnoj kako bi se postiglo ravnomjerno zračenje dentinskog zida i spriječila eventualna termička oštećenja. Za tu svrhu konstruisani su konični endodontski nastavci (engl. side-firing) koji emituju 20 posto ukupne energije pravolinijski, a 80 posto lateralno. Ako se erbij-laserom radi u korijenskom kanalu treba paziti i na moguće pregrijavanje periradikularnog tkiva kroz apikalni otvor.

Lasersko zračenje baktericidno djeluje te uklanja zaostali sloj i debris iz korijenskog kanala. No još uvijek nema jasnih dokaza o superiornosti antimikrobnog djelovanja laserskog zračenja u odnosu prema tradicionalnim tehnikama dezinfekcije NaOCl-om. Erbij-laserom i Nd:YAG-om mogu se čistiti korijenski kanali. Erbij-laserom postiže se aktivirano ispiranje i fotonsko inicirajuće fotoakustično strujanje, a Nd:YAG-om dezinfekcija dentinskih tubulusa. Laseri se preporučuju kao dodatna dezinfekcija i za čišćenje korijenskog kanala nakon hemijsko mehaničke obrade. Potrebna su dodatna klinička istraživanja o učinku lasera na dugoročni ishod endodontskog liječenja zuba.

Izvor: ascro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top