Zubni apsces

Zubni apsces srijeda

Zubni apsces je gnojni džep u tkivima oko ili ispod zuba. Bakterijska infekcija ili bolesti desni (gingivitis ili parodontoza) mogu uzrokovati oštećenje kosti oko zuba i formiranje apscesa. Apsces može biti veoma bolan. Možete osjetiti jak probadajući bol dok grizete ili žvaćete.

Apsces zuba počinje kada bakterije napadnu i inficiraju zub, što rezultira nakupljanjem gnoja. Kada gnoj nema gdje da izađe, pojavljuje se apsces. Uslovi koji omogućavaju bakterijama da napadnu zub uključuju:

 • Teške kvarove zuba
 • Naprsline ili pukotine na zubu koje omogućavaju bakterijama da napadnu pulpu zuba
 • Hranu i druga strana tijela koja se zaglave između zuba i desni mogu dovesti do bakterijskih infekcija i uzrokovati apsces

Apsces zub treba liječiti. Ako se ignoriše onda su komplikacije neizbježne. Komplikacije mogu biti sljedeće:

1. Gubitak zuba – najčešće izvađen od strane stomatologa zbog apscesa.

2. Širenje infekcije na kosti vilice

3. Širenje infekcije na meka tkiva

4. Sinuzitis – infekcija ili upala sinusa, šupljina iza nosa i očiju.

5. Apsces mozga

6. Infekcije krvi

7. Smrt

Lječenje zubnog apscesa je proces iz više koraka. On uključuje lječenje samog apscesa, a zatim lječenje uzroka i sprječavanja daljih oštećenja (uključujući i gubitak zuba) ako je moguće. Vjerovatno će biti potrebno nekoliko posjeta stomatologu da bi se sve saniralo u potpunosti.

Da bi se uklonila infekcija, zub će možda biti potrebno drenirati. Operacijom se takođe mogu ukloniti sva oboljela tkiva korijena. Zatim se krunica može postaviti preko zuba..

Uklanjanje zuba je potrebno kod karijesa ili zubne infekcije je previše opsežne za plombu ili punjenje kanala. Prije razvoja mnogih modernih stomatoloških zahvata, ekstrakcija zuba je bio jedini način lječenja zubnog apscesa. Bez obzira na vrstu apscesa, vaš stomatolog će vjerovatno propisati antibiotike za lječenje infekcije prije nego što preduzme bilo kakav zahvat. On  takođe može preporučiti redovno ispiranje usta rastvorom tople vode i soli i po potrebi uzimanje ljekova protiv bolova kao što su aspirin ili brufen. Neki ljudi su u iskušenju da stave tabletu aspirina direktno na bolno mesto, ali to će samo iritirati desni.

Najbolji način da se spriječi bakterijska infekcija je da se dobro brinemo za svoje zube i desni. To znači da biste trebali:

 • Prati zube svako jutro i veče, kao i poslije jela
 •  Ako niste u mogućnosti oprati zube poslije jela, žvaćite žvakaću gumu bez šećera
 • Upotrebljavajte konac za zube svaki dan
 • Redovno posećivati stomatologa
 • Unosite hranu koja uključuje cijele žitarice, povrće, i voće, ima nizak sadržaj masti i natrijuma i ograničite unos slatke hrane i pića
 • Dobra ishrana pomaže u održavanju zdravlja desni i sprječavanju karijesa
 •  Ograničite količinu šećera kako biste smanjili mogućnost pojave karijesa

Nakon što je vaš zubni apsces izlječen, možete sprječiti dalje probleme:

 • Redovno perite zube i koristite konac i redovno posjećujte stomatologa
 • Jedite zdravu hranu i izbjegavajte slatku hrane i pića.
 • Nemojte pušiti ili koristiti druge vrste duvana. Duvan usporava sposobnost tkiva da zaliječe. Takođe se povećava rizik od bolesti desni i raka usta i grla.

Izvor: zubari.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top