Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Liječenje mišića za žvakanje i čeljusnog zgloba

Liječenje mišića za žvakanje i čeljusnog zgloba

Lijeƒenje ƒeljusnog zgloba i mitiåa za ºvakanje srijeda

Područje čeljusnog zgloba i mišića za žvakanje po učestalosti je treći uzrok bolova u području usta i lica. Vrlo često se zamjenjuje s bolovima zuba jer se bolovi prenose na pojedine zube pa tako nastaju greške u stomatološkoj terapiji. Na žalost, vrlo je mali broj lijekara dentalne ili opšte medicine koji su osposobljeni za terapiju tzv. temporomandibularnih disfunkcija. Područje temporomandibularnih disfunkcija granično je područje stomatologije, ortodoncije, ortorinolaringologije, fizijatrije, ortopedije i hirurgije te se često smatra nepopravljivim stanjem.

Savremeni pristup bolestima čeljusnog zgloba i mišića za žvakanje uključuje pravilne dijagnostičke postupke, funkcijsku analizu te utvrđivanje tačnog mehanizma i uzroka bolnih stanja. Vrlo često je poremećaj u zagrizu glavni uzrok bolova lica, vrata, uha, glave kao i poremećaja u zglobu, škljocanja, klikova i zvukova poput drobljenja.

Tokom prvog pregleda i kasnijih kontrolnih praćenja provjeravaju se znakovi koji mogu ukazati na nastanak poremećaja čeljusnog zgloba i mišića za žvakanje. Dobro poznavanje problematike čeljusnog zgloba kliničaru omogućuje djelotvorno utvrđivanje uzroka koji se mogu ukloniti. Čak i uznapredovali poremećaji funkcije zgloba, škripanje i škrgutanje zubima, oštećenja zuba i mišićnih struktura pravilnim terapijskim postupcima u najvećoj mjeri se mogu ublažiti ili u potpunosti ukloniti. Najčešće se radi o dugogodišnjim bolnim stanjima koji narušavaju kvalitetu života i pacijenti su ih svjesni ali su obično dobijali pogrešne informacije da to nije moguće liječiti ili da su to prirodna stanja.

Kako prepoznati poremećaje zgloba, mišića i žvaćnog sistema

Navodimo niz simptoma koje ukazuju na temporomandibularne disfunkcije:

-bilo kakvi zvukovi u zglobu – škripanje, krckanje, drobljenje, klikanje
-bolovi u području lica
-bolovi u području zuba za koje nije moguće utvrditi da je uzrok pojedini zub
-napetost mišića lica
-bolnost na pritisak na pojedinim mjestima ispod i ispred uha
-povlačenje zubnog mesa na pojedinim zubima, najčešće na očnjacima i pretkutnjacima
-prekomjerno trošenje zuba
-škripanje zubima tokom spavanja, tzv. bruksizam
-asimetrije donje čeljusti
-nepravilno zatvaranje donje čeljusti s preskakanjima tokom zatvaranja usta.

Izvor:  lauc.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top