Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Liječenje parodontitisa može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska

Liječenje parodontitisa može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska

ANAHEIM, USA / GUANGZHOU, Kina: Liječenje parodontitisa prema preliminarnim istraživanjima dovelo je do značajnog snižavanja krvnog pritiska među pacijentima sa rizikom od hipertenzije u Kini. Ovo istraživanje je predstavljeno novembra 2017. godine na naučnom sastanku Američke asocijacije za srce. Ovo Udruženje se smatra jednim od najeminentnijih internacionalnih skupova na kojem se predstavljaju najnovija dostignuća u kardiovaskularnoj medicini.

U ovoj naučnoj studiji upoređivane su vrijednosti krvnog pritiska nakon standardnih i intenzivnih tretmana parodontalnih oboljenja kod 107 žena i muškaraca u Kini starosti iznad 18 godina sa dijagnozom prehipertenzije tj. sa vrijednostima krvnog pritiska koji je na gornjoj granici normalnih vrijednosti, kod kojih je dijagnostikovan i srednji ili teži oblik parodontitisa. Metodom slučajnog izbora polovina pacijenata je podvrgnuto standardnim, a druga polovina intenzivnom liječenju parodontitisa. Standardne metode liječenja uključile su osnovne instrukcije za održavanje oralne higijene i čišćenje zuba sa uklanjanjem subgingivalnog plaka, dok je intenzivni tretman uključivao pored metoda standardnog liječenja i čišćenje korjenova zuba pod lokalnom anestezijom, antibiotsko liječenja i po potrebi i ekstrakciju zuba.

Mjesec dana nakon parodontalnog tretmana sistolni krvni pritisak je bio manji za 3 jedinice kod pacijanta kojima je primjenjen intenzivni tretman, dok kod dijastolnog krvnog pritiska nije bilo značajne razlike, dok je nakon tri mjeseca nakon od tretmana kod iste grupe pacijenata sistolni pritisak je bio niži skoro za 8 jedinica niži, a dijastolni za 4 jedinice. Nakon šest mjeseci nakon liječenja parodontitisa  kod tih pacijenata sistolni krvni pritisak je bio niže za skoro 13 jedinica, a dijastolni za 10 jedinica.

Naše istraživanje pokazuje po prvi put da intenzivni tretman parodontitisa kao samostalna procedura može da dovede do sniženja vrijednosti krvnog pritiska, kao i do smanjenja upala i poboljšanja epitelijalne funkcije”, izjavio je vođa naučnog tima Dr. Jun Tao, rukovodilac Odeljenja za hipertenziju i vaskularna oboljenja i director Instituta za istraživanja u gerijatriji Prve područne bolnice Sun Yat-sen Universiteta u Guandžou, Kina.

IZVOR: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top