Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Materijali za izradu zubnog mosta

Materijali za izradu zubnog mosta

Zubni most je protetska konstrukcija koja povezuje nosače i nadoknađuje zube koji nedostaju. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi ili  implantati. Između nosača može nedostajati jedan ili više zuba. Cilj izrade zubnog mosta je da se ponovno uspostavi estetika i funkcija izgubljenih zuba.

Tehnološki gledano, zubni most se sastoji od konstrukcije mosta i estetskog materijala. Konstrukcija osigurava mehaničku otpornost i prenos sila tokom žvakanja na nosače i viličnu kost. Kada je zubni most pričvršćen u ustima pacijenta, konstrukcija mosta nije vidljiva.

Kao estetski materijal za oblaganje konstrukcije zubnog mosta služi keramika. Keramika se nanosi u slojevima različitih boja i nijansi kako bi nastao ukupan dojam prirodnosti zuba. Keramika je biokompatibilan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije i zbog sličnosti sa zubnom caklinom pacijentu omogućava najbolji osjećaj prirodnih zuba. Konstrukcija trajnog zubnog mosta izrađuje se od metala, cirkon keramike ili e.max keramike.

Cirkon keramika najbolji materijal za izradu zubnog mosta, izvrsno imitira prirodnu boju zuba, propušta i reflektuje svijetlo slično kao i prirodni zubi. Odikuje se visokom čvrstoćom i stabilnošću. Kod ovih mostova se keramika veže za cirkon-oksidnu podlogu.

E.max keramika je bezmetalna keramika koja čitavim volumenom doprinosi stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodnost izgleda. S obzirom da je ne odlikuje visoka čvrstoća kao metal keramiku i cirkon-keramiku, nije  preporučljiva za mostove veće od 3 zuba i područja izrazito velikih sila tokom žvakanja.

Metalkeramiku karakteriše  metalna osnova na koju se veže keramika koja maskira boju metala i imitira izgled prirodnih zuba. Ovi zubni mostovi odlikuju se visoko čvrstoćom i stabilnošću, ali zbog metalne osnove nisu materijal izbora za područje prednjih zuba. Oni jesu ekonomičnije riješenje u odnosu na cirkon-keramičke mostove, posebno se preporučuju za protetske radove koji su smješteni u bočnoj regiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top