Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Materijali za podlaganje proteze

Materijali za podlaganje proteze

materijali-za-podlaganje-proteze-petak

Danas na tržištu postoje mnogi materijali za podlaganje proteza, ali ni jedan u potpunosti ne zadovoljava kriterije idealnog materijala.

  1. jednostavno korištenje i obrada,
  2. minimalne dimenzijske promjene,
  3. biokompatibilnost,
  4. minimalna apsorpcija vode,
  5. optimalna hemijska povezanost s proteznom bazom,
  6. lako održavanje higijene,
  7. estetska prihvatljivost .

Materijali za podlaganje najčešće se dijele  prema konzistenciji na  tvrde i meke.

Tvrdi materijali

Tvrdi materijali za podlaganje se najčešće koriste pri trajnom podlaganju proteza. Preporučuje se podlaganje toplo-polimerizirajućim akrilatnim materijalom indirektnim načinom zbog veće preciznosti postupka, ali i puno boljih svojstava materijala od auto-polimerizirajućih akrilatnih materijale. Ako se koriste auto-polimerizirajući materijali treba koristiti one koji ne sadržavaju metil-metakrilatni monomer („MMA-free“), zbog visoke temperature egzotermne reakcije MMA, nastanka bolnih opeklina i mogućih alergijskih reakcija .

Mekani materijali za podlaganje

Neki pacijenti imaju osjetljivu sluznicu ležišta, često bolnu, posebno  kada su bezubi grebeni oštri ili postoje koštana izbočenja. Takvi pacijenti ne podnose tvrdu proteznu bazu, pa se tada proteza podlaže mekanim materijalima („soft liners“). Mekani materijali za dugotrajno podlaganje mogu biti na akrilatnoj ili silikonskoj osnovi. Akrilatni su pogodniji zbog bolje hemijske veze s polimernim materijalom protezne baze, ali zbog gubitka sastojka u slini i piću, tokom vremena gube mekoću . Zato se oni mogu koristiti mjesec dana do najviše šest mjeseci . Silikonski materijali se obično zamjenjuju svakih godinu dana. Posebnu vrstu mekih materijala za podlaganje čine kondicioneri  tkiva („tissue conditioners“). To su vrlo mekani materijali na akrilatnoj osnovi, koji se isključivo koriste za privremeno podlaganje proteza (zamjenjuju se svakih 4 do 7 dana). Indikovani su kod traumatizovane ili upaljene  sluznice ili kod podlaganja imedijatnih proteza. Djeluju poput mekog jastuka i time smanjuju opterećenje sluznice, a mogu sadržati i protuupalne i antibiotičke sastojke kojima se postiže oporavak sluznice .

Izvor: Sonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top