Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Mobilna protetika

Mobilna protetika

mobilna protetika ponedeljak 2

Zubne proteze

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske zamjene, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje.Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta .Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova cijena i jednostavnost izrade.

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli te se čeljust u potpunosti ne formira. Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rješenja je daljnje propadanje zubne kosti u čeljusti. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti umjetno nepce koje će stvoriti vakuum između umjetnog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

 Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Djelomičnu ili parcijalnu protezu koristimo kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba, ali ne svi. Koristi se kao rješenje kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata te kada pacijent želi ekonomičniji odnosno jeftiniji protetski nadogradnja. Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporučuje se metalni kostur na kojeg se umeće umjetno tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.Danas smo u mogučnosti izraditi tzv savitljive parcijalne proteze sa kvačicama u boji zuba.Ugodnije su za nošenje a metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kvačicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

Djelomična proteza sa zglobnim vezama (attachments)

Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu. Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija, manje opterećuje prirodne zube, te je estetski prihvatljivija

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze  na implantatima potrebno je ugraditi 4 dok u donjoj dva su minimum.

Prednosti polufiksne protetike

Uslijed gubitka svih zuba dolazi do resorpcije odnosno procesa propadanja kosti čeljusti.

Osim što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti, ovaj rad će pacijentu ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti koju ni jedan mobilni rad ne može pružiti. Po svojoj definiciji, polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja,takođe se mogu popraviti, profesionalno očistiti a po potrebi mogu se i napraviti na 2 ili više implantata

Izvor: www. stomatologija-i-estetika.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top