Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Može li upala zuba uzrokovati infekciju sinusa?

Može li upala zuba uzrokovati infekciju sinusa?

Upala zuba može biti uzrok infekcije sinusa. Procjenjuje se da je čak 40% hroničnih infekcija maksilarnog sinusa uzrokovano upalom zuba.

Starije studije procjenjivale su da je taj iznos bio oko 10%, ali napredak u dijagnostici a pogotovo pojava CT skeniranja, otkrio je dentalne infekcije kao češći uzrok.

Kako su bočni zubi blizu maksilarnih sinusa, tako i infektivni organizmi mogu putovati do ovih šupljina. Osoba s ovom vrstom infekcije imaće simptome infekcije maksilarnog sinusa. Oni takođe mogu imati sljedeće faktore rizika u vezi sa svojim zubima:

  • istorija bola u vilici ili zubima
  • trenutna dentalna infekcija
  • istorija endodontske, oralne ili parodontalne hirurgije, posebno vađenja zuba.

Ovakva infekcija zahtijeva terapiju antibioticima i liječenje osnovne infekcije u zubu. Ovakav pristup pomaže smanjiti šansu da se infekcija vrati.

Upala sinusa i zubobolja često su povezani, odnosno zubobolja može biti simptom akutne infekcije sinusa. S druge strane, infekcija zuba može se pretvoriti i u infekciju sinusa.

Iz tog razloga, ne smije se zanemariti uočene simptome ako potraju duže od nekoliko dana ili se pogoršaju, te bi trebalo potražiti ljekarsku pomoć.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top