Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Najčešća pitanja za oralne hirurge

Najčešća pitanja za oralne hirurge

Naj-e--a pitanja za oralne hirurge srijeda

Kada treba izvaditi zub?

Velika klimavost zuba, opsežne traume zuba, kariozno razorene krune kod kojih nije moguće liječenje, hronični periapikalni upalni procesi, velike ciste, rast nepovoljno položenih umnjaka, ortodontski problemi i sl. indikacije su za vađenje zuba. Vađenje zuba može biti jednostavno, komplikovano ili ga nazivamo alveotomijom kada se radi o vađenju umnjaka. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ne osjećate bol, ali osjetite nelagodu kao što je tiskanje i guranje koje je potrebno da bi se zub rasklimao i naposlijetku izvadio. Vrlo je bitno nadoknaditi bezubi prostor nastao vađenjem zuba jer svaki slobodni prostor u čeljusti rezultira migracijom ostalih zubi u čeljusti što narušava zagriz (okluziju), funkciju (žvakanje i  govor) i estetiku. Osim toga, u području bezubog prostora dolazi do resorpcije kosti rezultira smanjnom količinom kosti i defektom alveolarnog grebena.

Kako se ponašati nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja veoma je važno pridržavati se dobijenih uputa. Poželjno je ne ispirati i ne mućkati tekućinu po ustima jer se na taj način kompromituje stvaranje i zadržavanje krvnog ugruška u alveoli. Taj dan pije se i jede samo hladna hrana, nikako vruće i toplo. Potrebno je hladiti ranu izvana hladnim oblozima te uzimati analgetike po potrebi (Voltaren, Neofen forte i sl., nikako Andol i Aspirin). Ne piti gazirano i prvih nekoliko dana izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode. Sutradan ste obavezni doći na kontrolu, a nakon 7-10 dana vade se šavovi ukoliko je rana šivana. Oralna higijena normalno se održava, samo ne četkati ranu, ispirati usta nekom od tekućina za ispiranje usta (npr. Curasept).

Što je to sinus-lifting?

Sinus-lifting postupak je podizanja dna sinusa. Izvodi se u slučajevima potrebe ugradnje dentalnih implantata na mjesta gdje ne postoji dovoljna količina kosti. Na taj način odigne se dno sinusa, novostvoreni se prostor ispuni umjetnom kosti i ugrade dentalni implantati – sve to najčešće u jednom aktu. Postupak je bezbolan i  izvodi se u lokalnoj anesteziji. Nakon završenog zahvata, pridržavate se dobijenih uputa i doktor vam ordinira antibiotik.

Imam cistu i nije tako jako velika. Moram li na operaciju?

Apsolutno! Cista je tvorevina koja kontinuirano raste, ponekad brže, ponekad sporije, ali njezin se rast neće zaustaviti. Napredovanjem u veličini cista razara okolnu kost i ukoliko se ne odstrani može razoriti kost čitave čeljusti. Zato je neophodno napraviti cistektomiju, tj. postupak eksploracije ciste. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, bezbolan je i rezultira vađenjem i čišćenjem tkiva od cističnog sadržaja. Od neprocijenjive je važnosti izvaditi cijelu cistu zajedno sa svom njenom ovojnicom. Cista je sklona recidiviranju, tj. ponovnom nastanku ukoliko se ne odstrani u cjelosti. Prazni prostor nastao razaranjem kosti ispunjava se umjetnom kosti i prekriva membranom kako bi se proces stvaranja nove zdrave kosti ubrzao. Cistični se sadržaj šalje na PHD analizu, a vi dolazite na zakazanu kontrolu i vađenje šavova 7-10 dana od zahvata.

Moj greben je jako slab i nemam kosti. Jesam li osuđen/a na protezu?

Naravno da niste, ipak živimo u 21. vijeku i nauka i medicina napreduju iz dana u dan. Ukoliko imate atrofičan greben kost je moguće dobiti i povećati njezin volumen u horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji postupcima augmentacije kosti. Postupci augmentacije izvode se sa najkvalitetnijim biomaterijalima, posebnim instrumentarijem i uz određena znanja i vještine. Osim takve vrste augmentacije, kost je moguće nadoknaditi i autolognim koštanim transplantatom. Blok kosti uzima se sa drugog dijela vaše čeljusti gdje je ima više i premješta na mjesto gdje nedostaje. Ovo je vrhunska metoda rada, jako razvijena u inozemstvu. Na tako augmentiranom grebenu moguće je postaviti dentalne implantate i planirati isključivo fiksni protetski rad, tj.most (metalkeramički ili bezmetalni-cirkonkeramički).

Izvor: gikic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top