Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Nedostaci pasti za bijeljenje zuba

Nedostaci pasti za bijeljenje zuba

Pasta za izbijeljivanje zuba može da izbijeli zube uklanjanjem površinskih mrlja, kao što su one od kafe ili duvana. Takođe može da se koristi za izbijeljivanje poslije tretmana bijeljenja u stomatološkoj ordinaciji da bi pomogla u održavanju rezultata bijeljenja. Neke paste za izbijeljivanje sadrže plavi pigment (blue covarine) koji poništava žutu boju zuba, tako što se lijepi za površinu zuba i stvara optičku iluziju da su zubi manje žuti.

Ove paste obično su jako abrazivne, te mogu oštetiti gleđ, a neke sadrže izbjeljivače koji utiču na prirodnu ravnotežu u ustima. Abrazivi kao što su silicijum-dioksid, kalcijum- karbonat, natrijum-pirofosfat čiste zube od naslaga, fleka nastalih od kafe, čaja i duvana. U pastama se mogu naći i takozvani regeneratori gleđi hidroksilapatit, natrijum-heksametafosfat, natrijum- monofluorfosfat, koji jačaju strukturu zuba, ubrzavaju proces remineralizacije gleđi, spriječavaju nastanak karijesa.

Iako je pasta za izbijeljivanje bezbjedna za svakodnevnu upotrebu, obavezno slijedite preporuke proizvođača. Prekomjerna upotreba paste za izbijeljivanje zuba može da ošteti zubnu gleđ tokom vremena. Ono što treba da imate na umu jeste to da pasta za izbijeljivanje zuba nema kapacitet da promijeni prirodnu boju vaših zuba niti može da posvijetli mrlje koje se nalaze dublje ispod površine zuba.

Na tržištu postoje paste za zube koje izbijeljuju a ne sadrže izbjeljivače ni abrazivne čestice. One su crne boje i sadrže aktivni ugalj, koji nema abrazivni potencijal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top