Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Okluzalne greške

Okluzalne greške

Okluzalne greške

Pojava lomova estetskih keramičkih ljuski uzrokovanih prijevremenim okluzalnim dodirima je moguća ako okluzalni sklad nije postignut. Ovo se javlja kod pacijenata kod kojih se produžava  klinička kruna, a u isto vrijeme su skloni bruksizmu ili iz navike stežu zube. Kohezijske frakture keramičkih ljuski javljaju se zbog vanjskog nadražaja ili okluzalnih sila.

Estetska keramička ljuska se ne mijenja sve dok se ne riješi okluzalni problem jer će se u protivnom ona zbog istog razloga ponovo slomiti. Vrijeme u kojem pacijent nosi privremene nadoknade idealno je za otkrivanje okluzalnih problema. Ako privremena nadoknada stalno puca na istom mjestu, logično je posumnjati na okluzalne prijevremene dodire . Važno je da se okluzalni rubovi pri izradi onlej estetskih keramičkih ljuski na premolarima i lingvalni rubovi estetskih keramičkih ljuski na gornjim incizivima ne postavljaju u području centralne kontaktne tačke. Inače  dolazi do pojave mehaničke greške odmah nakon cementiranja nadoknade, uzrokovane konstantnim pritiskom. Djelovanjem okluzalne sile, estetska keramička ljuska ne lomi se nužno na svom incizalnom bridu. Naprotiv ,češće su vidljivi lomovi cervikalne trećine nadoknade.

U svrhu izbjegavanja okluzalnih prijevremenih dodira, glazirana se keramička površina dobrušava provjeravajući antagonističke kontakte jer prijevremeni dodiri keramičkog materijala i prirodnog zuba mogu izazvati pretjerano trošenje caklinskog i dentinskog tkiva. Ako je palatinalni dio nadoknade gornjih inciziva pretjerano oblikovan i  u kontaktu sa antagonističkim zubima, na incizalno-vestibularnim površinama donjih inciziva vidljive su istrošene plohe.

Uklanjanje glaziranog sloja s palatinalne površine estetskih keramičkih ljuski na zubima gornje čeljusti u svrhu selektivnog dobrušavanja okluzijskih kontakata takođe može izazvati pretjerano trošenje zubnog tkiva antagonista. Naravno, ovo je moguće izbjeći pravilnim odabirom keramičkog materijala, obraćanjem pažnje na okluziju  i odgovarajućim grubim i finim poliranjem nadoknade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top