Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralno zdravlje osoba s povišenim krvnim pritiskom

Oralno zdravlje osoba s povišenim krvnim pritiskom

Povišen krvni pritisak osim na boju sluznice usne šupljine nema direktnog uticaja na oralno zdravlje. Zavisno od karaktera hipertenzije, sluznica može biti crvena ili blijeda. Ako je sluznica crvena, kapilari mekog nepca mogu biti više izraženi.

Ipak, neposredan uticaj ostvaruje se preko lijekova koji se uzimaju radi snizivanja krvnog pritiska. Kod osoba s hipertenzijom koje uzimaju antihipertenzive može doći do suhoće usta, otoka parotidne žlijezde i neugodnog okusa u ustima. Diuretici koji djeluju tako da povećavaju izlučivanje iona natrija uz odgovarajuću količinu hlorida i vode, mogu prouzrokovati slabije izlučivanje sline, a samim tim i suhoću usta.Neki antihipertenzivi koji (lizinopril, enapril, katopril) mogu izazvati aftozne ulceracije sluznice usne šupljine i poremećaj osjeta ukusa. Blokatori kalcijevih kanala dovode do smanjenog izlučivanja sline, ali i do hiperplazije gingive.

Izazovu li neki od lijekova koji se koriste za sniživanje krvnog pritiska neželjene reakcije koje se odražavaju na stanje usne šupljine potrebno je na to što prije upozoriti stomatologa koji će poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se te neugodne posljedice uklonile ili barem umanjile. Neke od tih promjena poput smanjenog izlučivanja sline i suhoće usta, te hiperplazije gingive mogu pogodovati razvoju karijesa, te je zbog toga potrebno posvetiti dodatnu brigu provođenju oralno-higijenskih mjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top