Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ortopan i 3D snimak

Ortopan i 3D snimak

Ortopan  predstavlja ”zlatni standard” u stomatološkoj radiologiji. Ortopan je snimak koji će Vaš ljekar najčešće zahtjevati prilikom prve posjete, ili za opšti pregled ili kontrolu poslije dužeg vremena. Na njemu su prikazani svi zubi u obje vilice, vilični zglobovi kao i dio viličnog sinusa. Osim zuba koje možemo posmatrati u ustima, na ovom snimku vidljivi su i zubi koji nisu iznikli- vidi se njihov približni položaj a nekada je moguće uočiti i da li su ti zubi zdravi ili ne. Takođe može se vidjeti položaj korjenova, njihov odnos, kao i stanje kosti obje vilice.

3D snimak ili CBCT predstavlja najnoviji vid snimanja u stomatološkoj radiologiji. Snimak koji je izuzetno precizan i koristi tehnologiju sličnu medicinskom skeneru, ali uz neuporedivo manje zračenje. Dok je ortopan i dalje najzastupljeniji, 3D je snimak koji se koristi radi detaljnije i preciznije dijagnostike. Usljed velikog broja presjeka koje aparat pravi, kod 3D snimka nema skrivenih ili deformisanih struktura, jer za razliku od ortopana koji čini pretvaranje u dvije dimenzije, 3D snimak zadržava odnos struktura, jer osim visine i dužine on prikazuje i širinu svih struktura, i zadržava njihov odnos 1:1. Veliki broj presjeka nas uslovljava da ovaj snimak prikazujemo samo na CD-u jer bi izrada svih presjeka na standardnom snimku bila jako neisplativa. Najčešće se koristi prilikom oralno hirurških zahvata, ugradnje dentalnih implanata, liječenju zuba sa više korjenova…

Svaka vrsta snimanja ima svoju namjenu, tako da je najbolje tu odluku prepustiti vašem stomatologu.

Validnost ortopan snimaka je od 6 mjeseci do godinu dana. Mnogi faktori utiču na validnost ortopan snimka a neki od njih su: uzrast osobe, stanje opšteg i oralnog zdravlja. Kod osoba koje generalno nemaju problema sa opštim zdravljem niti sa zdravljem usta i zuba dovoljno je kontrolno snimanje zuba na 2 godine, ali ovu odluku treba prepustiti Vašem ljekaru, i u dogovoru sa njim uraditi kontrolno snimanje. 3D odnosno CBCT snimak ima validnost kao i ortopan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top