Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Parcijalna skeletirana proteza

Parcijalna skeletirana proteza

To je maksimalno redukovana proteza čiju osnovu čini metalni skelet. Nazivaju je još i Vironit ili Vizil proteza što u stvari označava samo imena legura od kojih se ona može izrađivati. Ona je tehnološki mnogo savršenija i biološki mnogo prihvatljivija od parcijalne pločaste proteze.

Koje su njene prednosti?

Skeletirana proteza skoro potpuno fiziološki prenosi pritiske žvakanja oslanjajući se ravnomjerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuva preostale prirodne zube i viličnu kost. Umjesto žičanim kukicama za zube se vezuje najčešće livenim kukicama ili nekim drugim tzv.retencionim elementima.

Zbog redukcije veličine proteze smanjen je osjećaj stranog tela u ustima tako da pacijenti imaju mnogo bolji osjećaj ukusa i termičkih nadražaja. Takođe mnogo je lakše i bolje održavanje oralne higijene. Smetnji u govoru ima samo kratko vreme po dobijanju proteze, te se pacijenti jednostavno navikavaju na njeno prisustvo.

Kao i Valplast proteza i ona se primjenjuje kod svih tipova krezubosti koje nije moguće riješiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata bilo iz finansijskih ili nekih drugih razloga. Radi se i kada postoje veći i vidljivi koštani defekti na vilicama a da nema mogućnosti za njihovo operativno rješavanje prije protetske sanacije, ili kada su preostali zubi parodontopatični u toj mjeri da se izrazito klate.

Prije izrade ove proteze neophodno je da preostali zubi budu dobro pripremljeni da bi mogli da prihvate livene kukice ili neke druge elemente kojima se proteza vezuje za njih. Tih tzv. retencionih elemenata ima više vrsta (klizači, prečke, dugmičasta sidra, reze, zglobovi, dvostruke krune…), a koji će se primjeniti zavisi od datog slučaja. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da obezbjeđuju idealno nalijeganje proteze i pravilan prenos sila žvakanja i na desni i na zube a da pri tome, za razliku od žicanih kukica kod pločaste proteze, ne oštećuju preostale zube. Na ovaj način obezbjeđuju odličnu funkciju proteze, a pri tome se ne vide pa tako zadovoljavaju i estetske kriterijume.

Pravilnom izradom ovih vrsta parcijalnih proteza i nadoknadom izgubljenih zuba postiže se rehabilitacija funkcije žvakanja, govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija, zatim očuvanje preostalih zuba i njihovih potpornih tkiva, ali i sprječavanje poremećaja međuviličnih odnosa a time i očuvanje funkcije viličnog zgloba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top