Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Periimplantitis

Periimplantitis

Periimplantitis ponedeljak

Periimplantitis predstavlja upalu desni i kosti oko implantata. Prije nego upala zahvati i kost, prisutna je samo upala gingive oko implantata – periimplantni mukozitis.

Ovo upalno stanje vrlo je slično parodontitisu, ali za razliku od parodontitisa, koji se predvidivo i uspješno može liječiti, periimplantitis je za doktore veliki izazov.

Brojni faktori dovode do razvoja periimplantnog mukozitisa i zatim periimplantitisa. To su: prethodna parodontna bolest, loša oralna higijena s velikim količinama plaka i kamenca u usnoj šupljini, pušenje (više od 10 cigareta dnevno), nekontrolisana šećerna bolest, zaostali cement nakon postavke protetskog rada, preopterećenja implantata u zagrizu itd. U poređenju sa prirodnim zubom, upalne promjene oko implantata napreduju puno brže i u vrlo kratkom vremenu zahvataju kost oko implantata.

Tkivo oko implantata, za razliku od tkiva oko zdravog zuba, ima nekoliko karakteristika koje dovode do bržeg napredovanja upale. Prva glavna razlika je manje krvnih žila u sluznici oko implantata. Krvne žile važne su u odbrani organizma od infekcije. Što ih je manje, odbrana je slabija. Druga karakteristika je organizacija vlakana unutar sluznice. Zdravi zubi su za kost vezani parodontnim ligamentom, koji se sastoji od brojnih vlakana okomito vezanih na površinu korijena zuba. Uloga im je sidriti zube u vilici, amortizovati sile žvakanja i štititi od upale. Implantati nemaju parodontni ligament. Vlakna unutar sluznice idu paralelno, uz površinu implantata i zato se upala lakše širi.

Često pacijenti nakon ugradnje implantata i završetka protetskih radova pomisle „sada smo mirni slijedećih 5-10 godina“. Ne dolaze na kontrole i jave se tek kada primijete neke od simptoma periimplantitisa. Simptomi su u početku blagi i prolaze neprimijećeno: crvenilo, krvarenje desni oko implantata, najčešće posljedica plaka i javljaju se kod periimplantnog mukozitisa.

Periimplantitis ponedeljak 2

Tu je bitno naglasiti važnost redovnih kontrola od strane doktora stomatologije. Upravo na tim kontrolama svakih 4-6 mjeseci moguće je prepoznati početne simptome, kada upala još nije zahvatila kost, i vrlo jednostavnim postupcima i uputstvima pacijentu spriječiti daljnje napredovanje.

Ozbiljniji simptomi su oticanje, bol, gnojenje oko implantata, gubitak kosti (jasno vidljiv na rtg-snimkama). Ako su ovi znakovi prisutni, govorimo o periimplantitisu. Terapija već postojećih stanja izuzetno je komplikovana i obavlja se u nekoliko faza po posebnom protokolu. Važno je naglasiti kako je liječenje svake periimplantne bolesti teško uz vrlo neizvjestan uspjeh i klinički rezultat. Ključni problem predstavlja kako ukloniti plak i bakterije s hrapave površine implantata.

Stoga je nakon ugradnje dentalnih implantata i završetka protetske terapije potrebno pacijentu objasniti važnost pravilnog provođenja oralne higijene i značaj redovnih kontrola. Na kontrolnim pregledima detaljno se pregledava sluznica oko implantata. Provodi se profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga s ciljem uklanjanja prisutnih bakterija kao glavnih faktora u nastanku periimplantnih bolesti.

Izvor: slaj-anic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top