Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Površine (strane) zuba

Površine (strane) zuba

Površine zuba srijeda

Pri opisivanju krune i korijena često se koriste različiti nazivi koji opisuju strane zuba. Prednji zubi imaju četiri strane i jedan sječivni greben, a bočni zubi imaju pet površina (uključujući i okluzalnu).

Spoljašnja strana se naziva vestibularna, jer je okrenuta prema predvorju (vestibulumu) usne duplje. Njeni sinonimi su labijalna strana  za prednje zube, jer je okrenuta ka usnama, i bukalna strana za bočne zube, jer je okrenuta ka obrazima.

Unutrašnja strana zuba se jednim imenom naziva oralna jer je okrenuta ka usnoj duplji. Osim toga postoje i sinonimi: palatinalna strana  za gornje bočne zube, i lingvalna strana za donje i gornje bočne zube.

Strana svakog zuba okrenuta prema sagitalnoj medijalnoj liniji (koja dijeli lice na dvije simetrične polovine) naziva se mezijalna strana.

Naspram mezijalne nalazi se distalna strana, a zajednički naziv im je proksimalne strane.

Strana zuba okrenuta prema antagonistima iz suprotne vilice naziva se grizna ili okluzalna strana za bočne zube, a kod zuba interkanine regije ova strana je svedena na sječivnu ivicu ili greben .

Na korijenu se još razlikuje njegov završni dio, koji se naziva vrh korijena  na kome se nalazi i otvor za ulazak krvnih i limfnih sudova, živaca i drugih struktura u unutrašnjost zubne šupljine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top